икономика 31 авг. 2017 2017-08-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3M1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0401051d0b09c8bf0ca57c2dfce6515759d093d3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28803.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски: Целогодишните полети ще свържат Бургас и региона не само с градове, но и със свободни капитали по цял свят

Константин  Бачийски е общински съветник от групата на ПП „СЕК“ в Бургас. Преди около година половина той отправи призив към общинската и държавната власт, както и към концесионера „Фрапорт“ да обединят усилията си за привличане на авиокомпании, които да извършват целогодишни полети от и до летище „Бургас“. На последната общинска сесия беше обявено, че от април 2018 год една нискотарифна фирма ще свързва през цялата година града и региона с две ключови летища в Европа.

Как да приемем новината, че още една нискотарифна компания ще извършва целогодишно полети от и до летище Бургас? Като успех или като една крачка към успеха?

При всички положения това не е крайната цел. Крайната цел е да има много авиокомпании, които да извършват редовни полети от и до Бургас. Това е първата стъпка в правилната посока.  А иначе за успех  ще говорим, когато летище Бургас  и регионът се свържат с много точки на Европа и света. 

В началото сам се движехте по този път, но тогава държахте летище Бургас да се свърже най-вече с градове в чужбина, където има голяма българска диаспора. Още ли смятате, че това би гарантирало „пълни“ полети?

Да, това е един от ключовите моменти. Сигурен съм, че първите полети ще бъдат пълни с точно такива пасажери от градове, където има големи български общности. Това гарантира сигурност и рентабилност на авиокомпаниите, гарантира им, че ще разпродават местата в самолетите.

Според вас инвеститорите следват авиокомпаниите, които разкриват целогодишни полети до даден град и или авиокомпаниите реагират на инвеститорския интерес  към някакъв регион или населено място?

Авиокомпаниите търсят преди всичко пасажери, а не инвеститори. За тях е важно да има пътникопоток. Но наистина, важно значение  за развитието на един регион, в случая на Бургас и областта, са и целогодишните полети. Ако има такива полети до Бургас, възможността да се появят инвеститори е много голяма. 

Обикновено компаниите със свободни капитали, които проучват някакъв регион, се интересуват не само от свободната работна ръка, от квалифицираните кадри, от бизнес климата, но и от това дали има добре развита инфраструктура и логистика. Това е важно за инвестиционните им намерения.

Веднъж вече коментирахме с вас за случай, в който преди около шест години мои партньори, потенциални инвеститори, се отказаха да вложат суми в Бургаски регион и да разкрият производство. Тогава те се насочиха към София, защото просто нямаха удобни транспортни връзки с нашия град. А целогодишните полети осигуряват такава възможност за такава свързаност на капитали и  региони.

Това ,че и други общини освен Бургас ще се присъединят към генерирането на средства във фонда за стимулиране на авиокомпаниите, добър сигнал ли е?

Тези общини, които са част от фонда, обявиха желанието си да участват още от самото начало на разговорите. /Созопол, Поморие, Несебър и Бургас-бел. авт/

Преди около година и половина лично аз водих разговори с кметовете на тези общини и те проявиха интерес към участие. Летище Бургас обслужва не само областния град, но и целия регион. Ако бъдем честни, някои съседни наши общини със силен туризъм дори имат по-голям интерес от тези целогодишни полети, отколкото Бургас.  

Какво показват предварителните проучвания? Имат ли потенциал Бургас и регионът, за да гарантират рентабилност и възвращаемост на авиокомпаниите, които биха поели риск да разкрият целогодишни полети от и до летище „ Бургас“?

Достатъчно е да видим статистиките на авиокомпанията „WIZZ AIR“ в частта им за полетите от и до летище „Бургас“ и става ясно,  че имат много високи продажби на места в самолетите си. Полетите се продават добре.Така че ако има полети до градове в чужбина, където има големи български диаспори, считам, че полетите ще бъдат пълни и интересът към тях ще е голям. Сигурен съм, че дори след време фондът за стимулиране на авиокомпаниите няма да бъде нужен, защото те сами ще бъдат заинтригувани от потенциала на Бургас.

Е, да отваряме ли шампанското?

Не,моментът не е дошъл. Ще отваряме шампанското тогава ,когато кацне първият самолет от новата целогодишна линия. Преди това има още много работа за вършене.

Изпитвате ли удовлетворение, че нещата вече се случват?

Да. Доволен съм от това, че нещата се развиват в правилната посока. За мен идеята да имаме повече от една авиокомпания, която да лети до Бургас целогодишно, беше кауза и съм щастлив, че вече се случва. Усилията си струваха, защото градът и регионът го заслужават.

още по темата четете ТУК

Автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...