политика 28 авг. 2017 2017-08-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalJEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f1c6c91014fea82cfcf51caa30553d1802299697/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28772.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво се вижда извън роклите на президентшите и прегръдките между Борисов и Макрон

За изводите от посещението на френския държавен глава Еманюел Макрон, за важните послания за бъдещето на ЕС, за ефекта върху българската икономика от евентуалното въвеждане на промените на френския президент и за още много други неща разговаряхме с един от любимите ни събеседници, д-р на и.н Тодор Георгиев. Вижте какво се получи.

Извън това, че „всички сме парле ву франсе“ и че първата ни дама води тежка битка на бойното поле на роклите, какви други важни изводи да направим от гостуването на френския президент Еманюел Макрон у нас?

В общи линии моето заключение е…Макрон, като нов президент иска да прави реформи във вътрешните наредби на ЕС и търси съюзници за това. Втори важен извод. И двете първи дами са много „факабъл“, ама много. Трето, Макрон не постави като основно изискване темата за командированите работници. Според „Ройтерс“ поне водещото не беше това.  Търси подкрепа за много по-сериозни неща. Ние сме член на Европейския съюз и накрая един глас си е един глас, т.е всеки глас е важен.

А прословутият случай с транспортните работници. Ами, по същата тази причина Томас Бец, наследник на Вили Бец, собственик на „СОМАТ“ , лежа пет години в немски затвор заради „социален дъмпинг“ . Командироваше български шофьори в Германия, те управляваха немски камиони, но има плащаше български заплати, български осигуровки и български командировъчни. Плащаше в България, а управляваше немски активи и средства. Камиони, регистрирани в Германия и така подриваше местния трудов пазар. 

Същата работа е и във Франция. Френски фирми наемат български шофьори, но го правят през български работодатели. Представете си, че аз имам пет камиона и петдесет души персонал, български шофьори. Французинът прави договор с мен. За курсовете във Франция изпраща в България по 1500 лв заплата, плюс 200-300 евро командировъчни, а разликата остава за него. Получаваш едни чисти 300 евро комисионна от всеки шофьор. Това е най-малкото. Чиста печалба без никакви усилия. За това става дума. 

Всяка една регистрация трябва да става на територията на дадената страна, дали е кораб или камион.  Иначе казано, ако караш френски камион, ще работиш по френски трудов договор. Промяната, която предлагат е просто да си стегнем задниците и да работим здраво на френския пазар в истинска конкурентна среда.

Правилно ли съм разбрал…ако французин неме българин във Франция, да го направи заради качеството на труда, а не заради по-ниската цена на труда му?

Точно това е. Заради качеството.

Да, но от Чехия поискаха френските компании в тяхната държава да плащат френски заплати на местните работници, за да не ходят да работят във Франция…

Не е нормално това. Френският работодател регистрира местна фирма в Чехия или в България или клон на фирмата. Разликата е голяма. Ако е филиал на фирмата майка, тогава работниците му са командировани от Франция. Би трябвало да работят с френски договори. Ако обаче е наел местни хора, те са обслужващ персонал. Това е проблем на националните регулации. Ако си филиал, тогава трябва в този филиал да работят само чужденци тук в България. Ако са местни работници, тогава ще бъдат назначени на работа във френската фирма. Тогава ще бъдат с френски заплати. Ако френският инвеститор обаче регистрира българска фирма тук, тогава си работи по българския закон. 

Ето , EVN е регистрирана в България. Управителите са командировани и получават по 40 000 евро месечно, а местните им служители получават по 1000 -1500 лв заплата. Това е така, защото фирмата е регистрирана в България. Въпрос на регулация.

Но изобщо не мисля, че става въпрос за голям проблем, защото няма  чак толкова много командировани българи в чужбина.

Ако нашите са около 14 000 души, а поляците са около 250 000 командировани в чужбина, затова ли Полша така яростно протестира срещу предложенията на президента Макрон?

Те си протестират и си мрънкат вечно. Мрънкаха и в СИВ и във Варшавския договор.Такива са. Откакто влязоха в ЕС и полякините започнаха да си обезкосмяват краката, съвсем вече се помислиха за важни и станаха още по-големи мрънкала. На какво основание имат претенции. Тяхната икономика също е проблемна и е на изкуствено дишане. В нея има много американски капитали, много европейски капитали, но собственото им производство куца. Ако има махнеш донорството, ще се окажат в нашето положение. Може би там крадат по-малко , отколкото се краде в България.

Нека се върнем към новите моменти в предложенията на Еманюел Макрон. Той открито говори, че ако до две години не започнат промени в ЕС, съюзът в този му вид ще се разпадне необратимо…

Не съм чел в пълни подробности програмата му, но какво ме впечатлява…Той иска, без да повтаря искането на Меркел за тотални рестрикции, предлага разумно харчене. Всеки го знае, всеки го иска, но за първи път финансист от такова ниво става президент на държава с такава тежест като Франция. Гласът на този президент тежи. Всеки политик е по харченето, а Макрон не е. Иска управление на бюджета и на целия финансов ресурс в ЕС. Иска да сложи край на безмислените програми. Настоява за обединение на финанси, на сигурност под една обща шапка. Това са в края на краищата неща, които трябва най-сетне да доведат до федерализация на ЕС. Това трябва да стане, ако искаме да се получат нещата. Да, нека си и автономия на държавите както на отделните щати в САЩ или на отделните държави в Обединеното кралство Великобритания. Но основният финансов ресурс, сигурността, отбраната да бъдат под една обща шапка. Дори да не е европейска армия, а НАТО да играе тази роля…

Роля ли…чу ми се рокля…

Роклята на Десислава Радева беше „Долче и Габана“. Те слагат един път копчета тук или там. Разни цървуланковци и това обясняват вече. Не си гледат прокъсаните гащи, сандалите с бели чорапи и лекетата по пеньоарите, тръгвали да обсъждат „Долче и Габана“ и роклите на Майкъл Корс. 

Но се появиха коментари, че премиерът не е защитил интересите на българските работници, а такова нещо май няма…

Не е така. Аман от мърморковци. Досега разбираха от футбол, от икономика, вече и от протокол.  Бях изумен, останах без думи от всичките тези мнения. Защо е този негативизъм. За човек се съди по делата и по биографията му. Наричат президента Радев  „путинист“, а той е единственият български офицер, който още от 1992 год има взаимоотношение с НАТО. Тогава много от днешните десни бяха близки с БСП или с ДС. Докрината на НАТО за ВВС е разработена и от него. 

Защо са тия истерии с обувките на президентшата. С възрастта на Бриджит Макрон, с роклите на двете, какво обядвали. Стига бе!!! Това ли е най-важното?

Предложенията на Макрон за кого са добри?  За Франция, за ЕС или за България?

Щом говорим за френски президент, предложенията му са добри първо за Франция. Това е като отношенията между мъжа и жената. Мъжът трябва да поиска, а дали ще му дадат, това е друг въпрос.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...