различно 16 авг. 2017 2017-08-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmxDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c550e22dde1f8dbf6a7f76a0f86b6e482239901b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28665.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Работи ли астрологията? Част 4 - Асцендент - Що е то?

Спомням си преди много години, когато за първи път чух думата Асцендет, придружена с изключително “компетентно” обяснение. Тогава този термин ме подтикна да се заровя дълбоко в прашната библиотека с дебелите книги. В миналото хилядолетие все още нямаше интернет и не можех да разчитам на нашия верен помощник GOOGLE. Как сме оцелели в онзи век и до днес науката мълчи! Тогава нямах шанса да се тагна от библиотеката, докато търся така нужната ми информация и да информирам света колко съм начетена! Нямаше как да си спретна и селфи пред голямото огледало в тоалетната на библиотеката с новата си дрешка от мола.  В тези „сурови”  времена аз се добрах до заветната цел – открих кой е моят Асцендент! Но... бях разочарована от това, което открих. Все пак приех, че за мен е някаква информация... 

Повечето хора, когато чуят или прочетат за първи път характеристиките за своят Асцендент, са разочаровани, защото не откриват себе си! Но ако се замислят и самоанализират, в последствие ще открият, че постъпват точно по този начин и именно с такива подбуди.

С риск да се повторя - в  наши дни повечето хора знаят, кой е техният Слънчев знак (или така наречената ЗОДИЯ). Някои дори съзнателно или подсъзнателно до известна степен променят поведението си, за да се впишат в съществуващия стереотип, определящ зодията!
Това, което повечето не знаят обаче, е че тяхната психологическа мотивация (Асцендентът им) може да бъде доста различна от поведението им пред другите хора със същият Слънчев знак.
Какво всъщност е  АСЦЕНДЕНТ? – Това е Зодиакалният знак, който се е намирал в източният хоризонт в момента на нашето раждането, другото наименование, с което е известен, е Изгряващ знак (звучи по-логично нали?). 

А как се определя асцендента? - Спрямо часа, минутите и географското местоположение в момента на нашето раждане! Ти да видиш!

 Поради факта, че земята се върти около собствена си ос, този така наречен Асцендент (или изгряващ знак) се сменя приблизително на всеки два часа. Средно за 24 часа през изгряващия знак преминават 12 зодиакални знака (това се отнася за една и съща географска точка на Земята. Например за гр. Бургас).

Асцендентът е фокусна точка в хороскопа на всеки, през която се пречупва почти всичко, и в голяма степен определя нашите възприятия за света. Той  маркира разликите в темперамента, в нрава, във външния вид и личностните особености на хората, родени по различно време в един и същ ден...

Някой астролози сравняват Асцендента с прозореца, през който гледаме света. Всеки прозорец има различна форма и цвят, оттенък на стъклото, като по този начин променя начина, по който възприемаме нещата. Никой друг не може да види нещата точно по същия начин като нас, тъй като той не може да погледне през нашия прозорец. Или иначе казано, през нашите очи. Има една стара  поговорка, която може да ни помогне в това сравнение: „Не осъждай никого, докато не си извървял дълго време в неговите обувки.“

Казано на по-достъпен език Асцендентът описва нашият външен вид, как ние се представяме пред обществото, т.е. нашата социална маска, която си поставяме. Първоначално за определено време тя ни прикрива, защитава ни. Тази маска ни е нужна за нашето оцеляване.
 В Астрологията се приема, че градусите и минутите (т.е. точният ъгъл) на Асцендента показват началото на Хороскопа. Логично в картата на всеки човек градусите, в които се намира този знак, и аспектите, които прави, са строго индивидуални. Тази информация показва психическата мотивация, която ни води в живота.
 Ако човек не знае точния си час на раждане, това не е повод за драма. Всеки професионален астролог може да пресметне точния час и дори минути.
Това се осъществява с техниката, наречена РЕТИФИКАЦИЯ
– на база на минали събития във вашият живот (например – датата, кога за първи път сте излезли в чужбина; кога сте си сменили адресна регисрация и т.н. обикновено на базата на три четири събития от вашият живот се прави въпросното изчисление) и времеви диапазон (примерно роден около обяд т.е. от 10-14 часа).

Не е тайна, че без времеви диапазон нещата стават много по-сложни и се изисква много време, но изчислението все пак е възможно. Затова всеки астролог сам преценя дали желае да се нагърби с тази задача.

  Друго интересно нещо, което показва Асцендентът, е и начинът, по който ние действаме при ново начинание и вътрешните ни подбуди.
Пример: Нека да си представим, че пред нас има 12 човека с ЕДНАКЪВ СЛЪНЧЕВ ЗНАК (с една и съща ЗОДИЯ - няма значение коя), НО С РАЗЛИЧНИ АСЦЕНДЕНТИ.
Сега да проследим как би постъпил всеки от тях при предприемане на ново начинание или ако трябва да навлезе в нова фаза в живота си:
С Асцендент Овен – Той ще скочи стремително с главата напред към предизвикателството, без много да го мисли. Защото трябва да се действа! С един замах ще счупи с главата си препятствието и ще се появи на сцената...
С Асцендент Телец - ще изчака колкото може по-дълго преди да предприеме промяната. Когато се увери, че промяната е неизбежна и е сигурен, че ще получи облаги, ще бъде твърд и непоколебим в целта си.
С Асцендент  Близнаци - може да иска да прочете предварително по въпроса за новото начинание. Дори може да го дискутира с приятелски кръг преди да предприеме действия.
С Асцендент Рак - ако трябва да предприеме нещо ново, ще се подаде на силните си емоции и ще се затвори в себе си, докато не намери вътрешните си сили на действие.
С Асцендент  Лъв - това е човек, който няма време да скучае. Да твори и да се наслаждава на живота е много по-важно за него. Няма значение дали творчеството ще е под формата на изкуство, спорт, хазарт и т.н. Затова, когато трябва да предприеме нещо, той ще изчака най-удобния момент, за да се появи драматично и гордо на сцената.
С Асцендент Дева - преди да предприеме новото начинание, ще проучи въпроса, ще направи списък с действията, за да е подготвен за всяка ситуация. Моментът, когато се чувства уверен, ще предприеме действия.
С Асцендент  Везни - ако прави нещо, ще иска да го направи по красив и хармоничен начин – със стил и финес! Първо ще трябва да открие солидни причини преди да предприеме каквото и да е. Най-важното за него е да не си разваля отношенията с другите.
С Асцендент Скорпион - първо ще наблюдава и ще прецени подбудите за действията на останалите в начинанието, ще види скритият смисъл в техните жестовете. В същото време той ще стои потаен и мълчалив, за да не разберат другите личните му мотиви. Когато се увери, че има пълната власт над ситуацията, ще предприеме своето действие.
С Асцендент Стрелецът - ще се зареди с голям ентусиазъм: „Нямам търпение да открия какво ме очаква оттук-нататък!“ или ще оправдае действията си, позовавайки се някаква по-висока философска гледна точка...
 С Асцендент Козирог - често се съпротивлява на промяната. „За Бога! Действително ли трябва да премина през всичко това? От мен се изисква да положа такива огромни усилия, но аз знам, че това се налага!“  Козирогът може да се дърпа до последния момент, питайки се непрекъснато дали това действително е правилният подход, докато най-накрая се предава на необходимостта да предприеме промяната.
 С Асцендент Водолей – Първо ще се дистанцира и ще се постарае да е емоционално необвързан с останалите. Неговата цел е да открие нови пътища и начини, за да се стигне до целта. След като разбере „ЗАЩО?” и „КАК?”  ще използва своята оригинална изобретателност за постигане на крайната цел.
С Асцендент Риби - най-вероятно ще предпочете да си остане в старата ситуация. Докато някой не го подлъже да излезе или някой не го помоли да свърши тази услуга.
Забележка: Няма как с две изречения да се опише точната реакцията на всеки, независимо от Асцендента. Би било изключително несериозно да се твърди подобно нещо. Всички сме много индивидуални и тази наша реакция добива различен оттенък. 
За да разберете какво искам да кажа, си представете, че пред вас са се наредили 12 човека с еднакъв Слънчев знак и с еднакъв Асцендент. Но управителят на техния Асцендента се намира в различен зодиакален знак (или казано по друг начин - управител на хороскопа). 
Например:  При АСЦЕНДЕНТ ОВЕН управителят на Асцендента е МАРС, но Марс се намира в 12 различни зодиакални знака в рождената карта на всеки (после в 12 различни дома на рождената карта)... следователно всеки прави различни аспекти с различни точки в картата/ Надявам се, че разбрахте какво имам предвид. При всеки човек всичко е строго индивидуално! Затова нямакак всичко да се сведе до няколко изречения. Идеята ми беше да добиете обща представа за оттенъка в поведението си, която всеки от нас носи. Ето защо всички сме толкова индивидуални в реакциите и външния си вид… някои по-открити, други по-затворени, трети по-агресивни и т.н.
Нещата са много и няма как да се кажат накратко, но се надявам да съм повдигнала поне леко завесата и да ви е интересна предстоящата ни среща в „Бургаски репортер”.

Щастлива и слънчева седмица ви пожелавам
Лично ваш астролог - инж. Николина Пейчева
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...