различно 09 авг. 2017 2017-08-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1JDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b52c7d3825f32d1a66d7938e6e006fa78c3f7308/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28601.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Работи ли Астрологията? Част 3 – Ретрограден Меркурий - Що е то?

"През последните няколко години се творят митове и легенди около темата РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ. 

Да си го кажем направо - пием от извора на „народната мъдрост“ и човешкия гений. В тези периоди настъпва масова истерия. Навсякъде се тръби - сега е РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ! Всеки разбрал - неразбрал дава съвети. Ако не вярваш, питай съседката, колежката и т.н.... все ще се намери кой на драго сърце да ти обясни за какво иде реч. 

В този период (а понякога дори и след него, нищо, че е минал) навсякъде се тръби колко е страшно това събитие и му се приписват всякакви митични проблеми, всяващи паника и масова истерия... Ужас животът спря! Хайде да отиваме да си купуваме парцел в гробищата... опс, то не било подходящ момент, ще ни излъжат в цената, в условията. Хайде ще огледаме парцелите, пък после ще решим. Или по-добре да си сложим един бял чаршаф на главата и бавно да тръгнем към гробищата, да не всяваме излишна суматоха – то и това май не било подходящо, защото не е подходящ момент за екскурзия в периода.

Кое е подходящо? Лягаме и чакаме да умрем…

Някъде някой гений беше казал, че всички проблеми на България не идвали от некадърните и корумпирани политици или пък, че нямаме никаква икономика. НЕ, не е вярно!… Проблемите ни идвали от РЕТРОГРАДНИЯ МЕРКУРИЙ - защо пък да не ни е виновна една планета?...

Малко се разсеях, но нека първо се помъча да обясня какво означава РЕТРОГРАДЕН т.е. РЕТРОГРАДНО движение.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ретроградно_движение#/media/File:Retrogradeorbit.gif

КАКВО Е РЕТРОГРАДНО ДВИЖЕНИЕ? - Думата „ретрограден“ означава връщане назад ( ретро - назад и гради – вървя ) или ретроградно движение е движение в посока, обратна на посоката на друго движение. Един вид планетата Меркурий се движи назад?!

Планета? Меркурий е планета?

О, да ! Меркурий е планета, която е най-близка до Слънцето. Около, което прави по една обиколка средно на всеки 88 земни денонощия. Също така е и планетата с най-малкия наклон на оста. Тя прави три завъртания около оста си на всеки две обиколки около Слънцето. Това ще рече, че годината й е по-кратка от денонощието. А температурата на повърхността варира от −180 до 430°C

Но що за идиотия, как може една планета да се движи назад?
В Слънчевата система всяка планета или всички тела обикалят около слънцето в една и съща посока в еклиптиката, следвайки своя хармоничен и перфектен план на движение и никоя планета не е започнала да се движи назад, за да всява паника!

Но защо ние казваме, че се движи на обратно т.е. ,че е РЕТРОГРАДНА?
Това го казваме, защото наблюдавайки тази планета от Земята, ние виждаме как започва да се движи в обратна посока, дори как спира преди да обърне своя привиден ход на движение. Ретроградната планета не обръща внезапно своето движение в обратна посока; само изглежда, че прави така. Това е видно, защото, когато тази планета забави надлъжното движение (от подвижната гледна точка на Земята), тя изглежда така сякаш първо забавя своето движение, после постепенно спира, а след това започва да се движи обратно.
Това явление може най-лесно да се обясни ако си представим два пътуващи влака, успоредни един на друг. Ако седим в по-бързия влак, ние ще имаме чувството, че по-бавният влак се движи назад. 

Астрологията е древна наука, която борави с циклите на планетите и древните са следили тяхното движение. Няма древен народ, който да не е познавал астрологията и да не е основал бита и културата си на тези закони – цикли на планетите (за това свидетелстват и множество археологични паметници). Всички са чували за пролетното и есенното равноденствие -  когато денят и нощта са приблизително еднакви като продължителност. Казано по друг начин това е моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптика) пресича небесния екватор. Съответно пролетното е на 21 март (началото на пролетта и влизането на Слънцето в зодиакалният знак на Овен – началото на Астрологичната година) , а есенното на 23 септември (началото на есента и влизането на Слънцето в знака на Везни). Астрологията изучава движението на Слънцето, Луната и небесните тела, техните аспекти и влиянието им върху събитията на Земята. Всичко това от гледната точка на човек, стъпил върху въртящата се и обикаляща Земя!

Следвайки един от основните закони в Астрологията: „Това, което е горе е подобно на това, което е долу„... Знам, звучи много откачено в първия момент, когато го чуеш, но ако всеки се замисли за себе си ще открие някаква логика, предполагам. Как му влияят Луните цикли и т.н. Веднага си представям как доста хора ще изкрещят: „Не ми влияят, нищо не ми влияе!   - Супер, продължавайте да четете!... Понеже влязох в задълбочен обяснителен режим, ще се върна на темата и после ще предложа на НЕВЛИЯЕЩИТЕ СЕ какво да направят, за да се убедят сами...

Исках първо да разясня каква е логиката на Ретроградността и че не само Меркурий е ретрограден, а всички планети стават ретроградни в един момент. Съответно всяка планета засяга различни теми.

О, ужас продължавам да лежа и да чакам да умра!

Ами ако се удавиш, като влезеш в морето... или докато пресичаш улицата, някой автомобил да те блъсне... Ужас, продължавам да лежа... За паникьорите - ако си дирите поводи за паника, има колкото искате…

Може би сега трябва да застана по-сериозно и да обясня според Астрологията кои сфери на живот управлява планетата Меркурий. Ще се помъча да го обясня така, че да не загубя и двамата си верни читатели (мамо, продължавай да четеш).
Сега запазете спокойствие! Запасете се със суха храна, свещи и продължете да четете!
Както вече споменах, Меркурий е планета в Слънчева система. Регистрираните наблюдения на Меркурий датират поне от Първото хилядолетие пр.н.е. - около 4 век пр.н.е. Древногръцките Астролози (само да вметна,че в древността „астрономът” и „астрологът” е бил едно и също лице ) са смятали планетата за два отделни обекта – единият видим при изгрев, когото те наричат Аполон, а другият – при залез, наричан Хермес. Наименование на планетата идва от името на бога Меркурий, римският аналог на Хермес. Та този Хермес бил син на Зевс и Плеяда Мая, внук на Атлас, роден в пещера в планината Килен в Аркадия. Няколко часа след раждането си изобретил лирата, като опънал струни върху бронята на костенурка и възпял на нея любовта на Зевс и Мая. Още същия ден откраднал кравите на брат си Аполон. Омир пък описва Хермес като този, който е: „много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите, такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове“. Като преводач, той е вестител на боговете към човеците.

В Астрологията е прието планетата Меркурий да управлява разсъдливостта, ума, комуникациите, търговията и т.н. Когато е в ретроградна фаза (а периодът е от 13 август 2017 до 5 септември 2017 и в края на годината пак от 3 до 23 декември 2017), ние се обръщаме навътре към себе си. В този период някои хора като че ли се затрудняват да обяснят своите мотиви и чувства и се оттеглят мълчаливо, докато други определено добиват вещина при изразяване на потребностите си.
Външно влияние: в този период наблюдаваме проблеми в комуникацията с другите - сякаш говорим на различни езици; проблеми с техниката - тогава масово хората започват да боравят много нелогично с техниката и следват повреди и проблеми. Освен това при ретрограден Меркурий не е желателно да сключваме договори, защото в този момент ние не разсъждаваме на 100% и е твърде възможно да се договорим за нещо, което не ни устройва и в последствие да се разпадне или да имаме неприятни последици. Не е желателно да извършваме импулсивни покупки за момента - твърде вероятно е стоката да има скрити дефекти (от недоглеждане) или да сме се сдобили с нещо, от което нямаме нужда и няма да го ползваме после. Но, както казва един много уважаван от мен Aстролог:  „В периода никой не ви е заключил портфейла! И никой не ви е спрял да си накупите куп непотребни вещи!”

Виждате, правилата не са сложни и ако ги спазваме, няма нищо страшно, животът си продължава.
В този период може да преподписваме договори (защото те не са нови, а са обмислени преди това и са нанесени корекции спрямо първия вариант.)
Сега за невярващите и невлияещите се от нищо – в периода на  ретрограден Меркурий влезте в някой магазин за техника и си купете нещо дребно (да не съм жестока) - например, ел.четка за зъби, ел.самобръсначка или каквото решите на момента - нещо което не сте обмисляли преди. Пробвайте и след края на периода кажете не беше ли това най- безсмислената и непрактична покупка, която направихте? Имате и по- безсмислени покупки!? Ако пазите касовите бележки (обикновено ги има на гаранционната карта) проверете в кой период са закупени…. (твърде възможно е и на Луната без курс да е направена покупката – Това пък какво е? В някоя друга наша среща ще се помъча да обясня доколкото мога).

Нещата са много и няма как да се кажат накратко, но се надявам да съм повдигнала поне леко завесата и да ви е интересна предстоящата ни среща в „Бургаски репортер”.

Щастлива и слънчева седмица ви пожелавам
Лично ваш астролог - инж. Николина Пейчева
 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...