региони 05 авг. 2017 2017-08-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHRaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--986cbcf5ec29c5c6c42277109831cf8526ded6db/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28579.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нарушенията по плажовете ставали все по-"иновативни"

На „иновативни“ нарушения са се натъкнали представители на Министерството на туризма при проверките си по морските плажове.

Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова, която беше на посещение в Бургас. Тя даде примери с морски плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“, където има избрани изпълнители, но те не влизат в правата си и плажовете трябва да се обявят за неохраняеми. 

„Сигнализирали сме за ситуацията до всички отговорни местни институции, сезирали сме и прокуратурата.”, подчерта министър Ангелкова.

Тя поясни, че на плаж „Панорама“ до Варна избраният наемател все още не сключва договора си за наем, но въпреки това ползва плажа. На „Кабакум-централен“ досегашният наемател не отстъпва владение на обектите си по ивицата на избрания нов наемател, независимо от изпратените сигнали. На плаж „Обзор-мотела“ предишни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което също е сигнализирана прокуратурата. 

Министърът допълни също, че договорът за морски плаж „Село Лозенец“ ще бъде прекратен от 1 октомври. Там няма да се строи заведение, което беше започнато от наемателя. 

Николина Ангелкова подчерта, че като цяло нарушенията по другите плажове се отстраняват според предписанията на проверяващите и са свързани предимно с недостатъчно брой спасители.

Министерството следи ситуацията на плаж „Равда-ХТИ“, където е била поставяна табела за частна собственост, което е недопустимо. При инспекцията на шест плажа в района на Русалка е установено, че eдиният плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа около Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици. 

„Отново имаме сигнали и за Корал за нерегламентирано къмпингуване и ползване на електричество от съседни имоти за захранване на каравани и палатки. Въпросът за регулирането на къмпингуването е изключително належащ.”, акцентира министър Ангелкова. 

През септември работната група от експерти трябва да излезе с предложения как да се регламентират къмпингуването и видовете къмнингуване, за да се включат тези текстове в ЗИД на Закона за туризма. 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...