икономика 05 авг. 2017 2017-08-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck5DIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--76523cf42bfb66e6cce8dbba6739dd70a7a6fb80/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28578.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евроексперт: 5 млрд. евро трябват на България за отпадните води, ЕС може да даде 1 млрд.

България се нуждае от 5 млрд. евро, за да реши кардинално проблема с отпадните води, но след Брекзит следващият финансов период в ЕС ще бъде по-ограничен, затова можете да разчитате на около 1 млрд евро.

Това обясни Джордж Кремлис – ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия. Той взе участие в дискусия на тема „За по- чист морски туризъм“, която се проведе днес в Бургас.

Според Кремлис въпросите, свързани с екологията в курортите, трябва да тръгва отдолу нагоре – от общините към държавната власт, като навсякъде приоритетите да бъдат много ясно очертани.

 „Модата в Европа е да се налага кръговия, затворен туризъм. Това е гаранция да се създават предпоставки за устойчиво развитие на сектора. В момента кръговата икономика е ключов приоритет в ЕК, не само в сферата на туризма. При нея ще се създаде сектор в туризма, който ще е свързан с биоразградимите отпадъци.”, обясни експертът.

Според изискванията на ЕС до 2020 г. страната ни трябва да е преработила 50% от рециклируемите отпадъци, а до 2030 г. този процент се покачва на 70%.

Кремлис обясни, че за черноморския регион управлението на отпадъците е от огромна важност. Като пример той посочи, че голям хотел от типа „ол инклузив” генерират на ден по два килограма отпадъци на човек, като 60% от тях са биоразградими. 

„Затова е от изключителна важност отпадъците да се разделят още в хотелите. При въвеждането на кръговата икономика на отпадъците вече няма да се гледа като на боклуци, които ще бъдат заровени някъде. Целите на европейско ниво са това заравяне да се снижи до максимум 10%. Всички отпадъцчни продукти ще могат вече да се възприемат като вторични суровини, от които може да има полза.”, каза още Джодж Кремлис. 

Има идея хранителните отпадъци да се прибират директно от кухните на хотелите, като една част от тях ще се поставят в контейнери под налягане, а други ще се превръщат в биогаз. Това от своя страна ще доведе до разкриването на нови работни места във фирми, които ще се заниамват с мениджъмнта на тези отпадъци. В Кипър вече действа система, при която мобилни съоръжения посещават хотелите и рециклирането на отпадъците се осъществява на място.

Според Кремлис специално вмнимание трябва да се отдели на канализационните съоръжения по Черноморието. Той смята, че Черно море се нуждае от планове за третично третиране на отпадните води. 

Целта на затворената кръгова икономика е отпадните води да бъдат преработени и отново да станат използваеми – за миене на плавателни съдове, за селскостопански нужди и т.н.
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...