региони 05 авг. 2017 2017-08-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTVDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1c9757fa50f75040cf32209bcaeb9fb555e79c7f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28575.jpg

Burgas Reporter Ltd.

По-облекчен режим за изграждането на къмпинги

Морският туризъм у нас формира над 70% от приходите в тази сфера на годишна база. Само за миналата година, от май до откомври, страната ни е била посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е 18% ръст. 

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на дискусията „По-чист морски туризъм“, провела се днес в конферентната зала на Община Бургас. 

Положителната тенденция продължава и тази година, като от януари до юли страната ни е била посетена от над 3.3 млн. чуждестранни гости, което е около 8% ръст спрямо 2016 г. Само в област Бургас приходите от нощувки за първите пет месеца на тази година са над 20 млн. лв., което е 2% ръст.

„Темата за чистият туризъм е изключително важна. И ние се опитваме да я надграждаме, за да гарантираме устойчивост и по-високо качество. Неслучайно, още в началото на летния сезон, съвместно с МОСВ направихме проверка по Черноморието на пречиствателните станции, проверихме и дали преместваемите обекти са свързани с канализационната мрежа. За първи път създадохме такава работна група между двете министерства и РЗИ, която да извършва проверките”, коментира Ангелкова.

По думите й продължава изграждането на пречиствателни съоръжения по Черноморието. Миналата година бяха довършени станциите край Несебър, Созопол, Поморие. От есента стартира разширяването на пречиствателната станция в Златни пясъци.

 „Изключително важната тема за гарантиране на по-чисто море е свързана с регламентирането на къмпингуването. Къмпингуването в неопределените за това места води до тонове отпадъци и до нарушаване на баланса, свързан с опазване на околната среда. Затова и Министерството на туризма инициира работна група, която отново да повтори взетите миналата година решения за това да се определи какво е къмпингуване и видовете къмпингуване“, уточни Ангелкова.

Тя посочи, че се предвиждат промени в Законза за устойство на територията, според които ще се разреши в по-облекчен режим изграждането на къмпинги, за да може да се отговори на нуждите на тези, които искат да упражняват този вид туризъм.

„Често ме питат и сравняваме Гърция и България. По отношение на къмпингуването Гърция е много добър пример. Там къмпингуването е разрешено само на определените за това места. За нарушителите там има предвидена глоба до 150 евро и до три месеца лишаване от свобода. Ние обсъждаме какви са регламентите, имаме вече ясна представа за законодателството на другите държави членки на ЕС, които объждаме на заседанията на работната група.”, каза още министърът на туризма.

Крайният срок за предоставяне на предложения е до 15 септември, след което идеите ще бъдат обединени в общия закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Снимка: Camping.bg

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...