ориентири 04 авг. 2017 2017-08-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTlDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e52c38ca32dabb59bc9c7e4e6974eaf3b6eafe0d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28565.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Когато синоптиците ви съветват да стоите на сянка на плажа, а не ви казват, че "сянката" е платена

От ранни зори целокуптното гражданство и селячество в Отечеството любезно в един глас обсъждат „жълтия код“ за жега. И добре гримираните синоптички от телевизионните екрани тревожно хвърлят масло в огъня с обещания за грандиозна жега. Кокорят се, въртят очи и припърхват с мигли, а устенцата им изписват тревожно Оооооо. Горрещоооооо.

Разбира се топлинният апокалипсис е придружен със стряскащите изказвания от типа на „старите хора казват, че не помнят такава жега“.

Ама, моля ви се…стига сте се позовавали на тия пропуски в дългосрочната памет на старите хора. Това е абсолютно ненадежден източник. 

Повечето стари хора у нас убедено обясняват, че помнят как Иван Костов, този гад, им бил намалил пенсиите през зимата на 1997 год. Помнят това , ама са забравили, че Жан Виденов преди това им увеличи пенсиите толкова много, че всеки български пенсионер получаваше стотици хиляди левове месечно, ама с тях не можеше да си купи нищо.  Най-много една студена вода.

В края на краищата през август е нормално да е горещо и топло. Днес в Бургас и в региона максималните температури ще достигнат 31 градуса. Ще бъде и слънчево и горещо като за тази част от годината. Няма да има облаци, няма да има вятър. 

И ей…синоптичките красавици. Когато съветвате с мила усмивка „Стойте на сянка, ако сте на плажа“, поне признайте, че концесионерите на плажовете са ви приятели. „Стойте на сянка“ ама пригответе едни левове, че сянката е платена по плажовете.

Естествено, ако имате огромна необходимост да помрънкате и да се оплаквате от жегите, можете да го направите от цялото си сърце и душа в асансьора, в магазина или в социалните мрежи. И не ми се оплаквайте. Питате ли ги кметовете на определени морски общини по Черноморието, които всяка сутрин кибичат на някой плаж и закопчани до горното копче на ризите си участват в някой вълнуващ телевизионен репортаж, посветен на някаква вълнуваща тема. Аз им се чудя на тия кметове как горките успяват всяка сутрин да са с различни ризи и да говорят всяка сутрин едно и също. А през септември октомври да се готвят кметовете на планинските градове.

Айде, нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов. 

P.S На снимката самотен български гражданин се плацика в морето в ранни зори, преди във водата да нахлуят милионите и милиарди чуждестранни туристи, които генерират през това лято 20-30 или 230% ръст в този сектор на икономиката.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...