икономика 30 юли 2017 2017-07-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUZaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bbfa1d4f0d94352de537fe472aad9dfbcdb42e69/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28512.jpg

Burgas Reporter Ltd.

През юли бизнес климатът у нас се е влошил

По данни на Националния статистически институт през месец юли бизнес климатът у нас се влошава в сравнение с юни.

Все пак той продължава да е над дългосрочното си средно равнище, като само в промишлеността са отчетени положителни тенденции. Според експертите това е в резултат на по-високите оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията. По отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца обаче прогнозите им са по-неблагоприятни. 

Най-лош бизнес климат е отчетен в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Спадовете в строителството се дължат на изместване на оценките и очакванията на предприемачите за състоянието на предприятията от „по-добро" към запазване на „същото". Направена анкетата в бранша обаче регистрира подобрение на настоящата строителна активност, като прогнозите за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в строителния бранш продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.

Бизнес климатът в търговията на дребно също се влошава в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче се регистрира лек оптимизъм в прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните проблеми за дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Подобно на строителството и в сферата на услугите влошаването на бизнес климата се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за състоянието на предприятията от „по-добро" към запазване на „същото". Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-резервирани.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сектора. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...