региони 29 юли 2017 2017-07-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2RDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--189ba6042653b2e0b96e022ed6db414d9529bcf5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28504.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Повече ме радва цифрата 36 реновирани сгради в Карнобат, отколкото цифрата 5 млн лв

Кметът на община Карнобат Георги Димитров официално даде началото на изпълнението на дългоочакван проект, свързан с реновирането на 16 многофамилни жилищни сгради.  Заедно със своя екип г-н Димитров привлече близо 5 млн лв от Програма „Региони в растеж“, но призна, че за него радващи са не милионите, а броят сгради, които ще бъдат обновени с тях.

Колко време ви беше необходимо на вас и на екипа ви, за да стигнете до първата копка или по-точно до първата „лепка“ от проекта за реновиране на тези шестнадесет жилищни сгради?

Колко и чудно да ви се вижда, отне ни година и половина. Първо започнахме с процедура за енергийно обследване на сградите и избор на фирми, които да го извършат. С тези обследвания кандидатствахме, подписахме договора, започнахме следващите процедури за избор на изпълнител на строителен надзор, на авторски надзор, водихме непрекъснати разговори със сдруженията, с етажните собствености…

Има проекти, по които общината чука на отворени врати, но специално за санирането срещнахте ли недоверие и нежелание от някои карнобатлии?

Малко труден беше този процес. А е така, защото когато говорим за една обществена сграда, училище например, тогава разговаряме с един малък колектив. При жилищните сгради се срещаме с много хора, в един блок има 30-35 апартамента, средно по трима човека, това са над средно около 100 души. Нормално е да има различни мнения и изисквания. Съобразяваме се с условията на програмата и с онова, което е възможно по нея. Затова търсим разбирателство. Търсим обединяваме и ако не сме заедно, няма да можем да ги реализираме тези проекти.

Явно някак сте преминал през фазата на убеждаването…а на старта на програмата споменахте, че става въпрос за 16 сгради…какво още трябва да знаем?

Да, шестнадесет сгради са по програма „Региони в растеж“, а по националната програма ще подпишем договори за още девет жилищни сгради, вървят процедурите и за десет други обществени сгради.

Самите карнобатлии търсеха ли ви в някакъв момент за информация, за съдействие, за да се включат в тази програма?

Отначало имаше едно недоверие. В момента желанията са много големи, но може да се каже, че ресурсът по националната програма е вече изчерпан.

Тези почти пет милиона лева  по програмата влизат в Карнобат. Бихте ли ги определил като една хубава инвестиция?

Цифрите нямат никакво значение, макар че сумата не е малка. Съпоставена към общинския бюджет не е малка.  Но ако ще говорим в цифри, повече се радвам на цифрата 36 сгради, отколкото на цифрите с милионите. Не ме интересува източника. Няма програма, която да се е показала на хоризонта и по нея да може да се теглят пари,  било то по  „Норвежкия механизъм“, било то по „Козлодуй“, по фонд „Красива България“, в момента предстои подписване на стратегията по Местната инициативна група, всичко онова, което е възможност за осигуряване на алтернативни приходи в общинския бюджет, ние го намираме. Имам много добър екип.

И по тази програма залагате името си и авторитета си, ще контролирате ли строго изпълнението?

Аз името си и това на екипа си съм ги заложил още тогава ,когато поех обещания пед моите съграждани. Вие виждате. През февруари тази година казах, че Карнобат ще се превърне в строителна площадка и казах дори какви конкретни суми ще бъдат инвестирани в колко обекти и в какви срокове, тогава анонимни „хейтъри“, както им казват, пишеха по социалните мрежи и по медиите, че това няма да стане, изразяваха недоверие, песимизъм…Както виждате, нещата се случват. 

Крайният срок е през 2019 год, но аз имам амбицията да приключим проекта още догодина.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...