ориентири 28 юли 2017 2017-07-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0JaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--17f4f5a2ed836d9f4b99f218b4e4c75ae112f6f0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28490.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургазлии се оплакват на Мая Манолова за шумни и светещи реклами

Бургазлии са се обърнали към националния омбудсман Мая Манолова с оплакване, че шумни реклами в центъра на града, пречат на почивката им. 

Жалбата е подадена от мъж, живеещ на ул. „Баба Ганка”. Той е посочил, че един от източниците на шума е огромната видео стена, разположена върху фасадата на търговски център на пл. „Тройката”.

Гражданинът е уточнил, че от там всеки ден „по 10 часа се излъчват 5-6 еднакви реклами с много силен звук, който се чува повече от 200 метра пред екрана и на 100 метра встрани от него". 

Мъжът е посочил, че подобни шумове се излъчват и от общинските съоръжения, „като само по ул. „Александровска” има пет подобни видеоекрана”. Според бургазлията положението става особено нетърпимо по време на коледно-новогодишните празници, когато почти денонощно по главната улица се пускат едни и същи песни.

Оплакване има и към търговските обекти в центъра, които привличат клиенти чрез тонколони и силни рекламни послания. 

Мъжът негодува и от многобройните мигащи табели нощем, които „влизат” в домовете на хората. 

Като подчертава, че проблемите с инцидентните шумови натоварвания са незначителни в сравнение със системното звуково и светлинно „замърсяване на околната среда”, гражданинът настоява да бъдат предприети мерки за „ограничаване и ликвидиране на този все по-разрастващ се проблем”.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова се обръща към местната власт в Бургас, като посочва, че негодуванието на гражданите е разбираемо.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите считам, че рекламната дейност, която се осъществява на територията на общините, не бива да се реализира за сметка на правото на хората да живеят в благоприятна и безопасна околна среда, без шумови и светлинни замърсители, като основен ангажимент на компетентните институции е да създават необходимите предпоставки за зачитане на това право на гражданите.”, пише в становището си до кмета Димитър Николов омбудсманът Манолова.

Тя препоръчва на местната власт да разпореди проверка по посочените оплаквания и ако се открият нарушения, те да бъдат санкционирани.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...