ориентири 28 юли 2017 2017-07-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmRDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--19d025c383c4e5b876f99960dee34e2347d3720e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28486.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Изложба показва връзките на Пристанище Бургас с Франция

Изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки“ ще бъде представена тази вечер - 28 юли, в Бургас.

Официалното откриване е от 18:00 ч. в „Магазия 1” на Пристанище – Бургас. Официален гост на събитието ще бъде Н. Пр. Ерик Льобедел, Посланик на Френската Република в България. Покана е отправена и към ръководителите на Пристанище Марсилия - Фос, с които Пристанище Бургас има сключен меморандум за сътрудничество, както и към Н. Пр. Майкъл Кристидис, Генерален секретар на Постоянния секретариат на ЧИС. 

Експозицията е по повод 25-ата годишнина от създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Посетителите ще видят резултатите от сътрудничеството между французи и българи, съществуващо вече няколко века. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, документи от първото френско консулство по българските земи, интересни данни за двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители. Включена е и информация за създаването на черноморския ни военен флот, на морските ни фарове, построени преди повече от 100 години от френската фирма "Кола и Мишел" и още детайли от френските връзки на Черно море.

В експозицията специално внимание е отделено на Пристанище Бургас. То е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е красивата карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини. 

Мястото за представяне на изложбата не е случайно, защото изграждането на бургаското пристанище е неразривно свързано с френските пристанищни власти, архитекти, инженери и конструктори. Обновената „Магазия 1” със съхрaнената автентична нитована подпокривна конструкция тип „Айфел” е пример за успешно съхранена история в съчетание с нова функционалност на сградата. 

Оригиналната изложба е подготвена на френски език и за първи път беше представена в Париж през 2016 г. по повод Националния празник на България, където се радва на голям интерес. През тази година е подготвена българска версия, която за първи път ще може да бъде разгледана в „Магазия1”. 

След Бургас, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена в Истанбул.

Организатори на събитието са Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас. 

Изложбата гостува в Бургас със съдействието на Областна управа, Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и под специалния патронаж на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...