ориентири 27 юли 2017 2017-07-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVJDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--64d14316217e04379ad47a3d41e7133045caace6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28475.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Николов: Общините да имат право да контролират и санкционират за шума

„Ако се даде право на кметовете и на местната власт да замерват и да санкционират заради висок шум, тогава ще е много по-лесно, защото ще се увеличат службите, които да осъществяват контрол. Тогава ще бъдем партньор на държавата, сега стоим безучастно. Ние реално сме институция, която получава информация и оплаквания от гражданите, а не може да реагира. Това, което правим е, да сигнализираме до РЗИ.”

Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов в ефира на БТВ.

На въпрос доколко работят общинските наредби за осъществяване на обществен ред, градоначалникът обясни, че има случаи на глобени хора за носене на хладно оръжие, както и такива за вулгарно отношение по улиците. 

„Правим изключително стриктен контрол пред входовете на дискотеките. Благодарение на полиция и прокуратура, мерките са много сериозни и от 2-3 години няма инциденти в дискотеките.”, обясни кметът.

Димитър Николов коментира и зачестилите сигнали, свързани с недостъпността на плажа за хората с увреждания. Оказва се, че на пясъчните ивици има рампи, но те не достигат до шезлонгите, както и до самото море. 

„Тези рампи за достъпност до плажа са част от необходимите изисквания към един концесионер, те са му вменени по договор. Но не е уточнено, че рампата трябва да стига до водата. Kъм момента единствено Министерството на туризма може да принуди концесионерите да изпълняват тези изисквания. Аз и колегите ми от общините винаги сме настоявали да се промени Законът така, че Общината да има право да стопанисва и управлява безплатно поне един плаж. Така кметът може пряко да влияе.”, допълни Николов.

Като приоритет в работата си кметът посочи завършването на инфраструктурните проекти, които да решат проблема с трафика в града.

"Трафикът е изключително сериозен както от летовници, така и от жители на Северна България, които предпочитат да пътуват към София през АМ „Тракия”. В резултат се образуват задръствания, а тежките катастрофи са с 60% повече в сравнение с миналата година. Броят на жертвите също расте", съобщи Димитър Николов.

По думите му най-късно до година ще бъде изграден 4-лентовия път до Слънчев бряг. Сега до там се стига по три трасета, а задръстванията са ежедневие.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...