култура 26 юли 2017 2017-07-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUpDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--89976dbad2df567c691b49f6066c927ee84c8f88/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28467.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Археолози откриха изключително ценна икона в крепостта Русокастро

Археолозите, работещи при разкопките на крепостта Русокастро, са открили изключително рядка и ценна икона. 

Реликвата е двустранна и е изработена от слонова кост. От лицевата страна са изображенията на архангел Гавраил и на Св. Василий Велики, а на гърба са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“.

Изследователите предполагат, че находката представлява крило от триптих, ползван като походен олтар. 

Иконата е била изработена през 10 век в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на някой член от императорското семейство. Само те са имали възможност да получават изключително скъпата за средните векове слонова кост - тогава тя е била ценена повече и от златото.

Според учените в световен план при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В България се съхранява само един подобен предмет, открит при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Той е намерен от френския археолог Жорж Сьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.

Находки от подобен елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън, а сега и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната рядкост се дължи на това, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и на техния най-близък семеен кръг. Днес подобни находки се съхраняват в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход. Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали подобни изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.

Разкопките на крепостта Русокастро се осъществяват от Регионален исторически музей Бургас под ръководството на бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
икона2.jpg 64.9 KB


Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...