икономика 26 юли 2017 2017-07-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFJDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b6ecad98acbfacea093f92a23cb7c413b3ab423d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28461.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Руска Бояджиева: Отопляването с дърва и въглища в Европа се определя като „енергийна бедност“

Бургаският зам.кмет по въпросите на екологията Руска Бояджиева води безкомпромисна битка срещу замърсителите на околната среда в общината. Заедно със своя екип тя често се изправя срещу местни компании и фирми, но се оказва, че почти не разполага със законови инструменти да възпре два източника на замърсяване….старите автомобили в движение и печките с дърва и въглища през зимата. Още по темата в интервюто с г-жа Бояджиева.

Относно това кои са промишлените замърсители в Бургас има някаква яснота, има конкретни санкции, има препоръки и заповеди какво да се направи от тях, но…как стоят нещата с жителите на общината, които също замърсяват въздуха по време на отоплителния сезон?

В Бургас този проблем е много ясно локализиран. Както нееднократно сме казвали, ние имаме много ясна и целенасочена програма за опазване на качеството на въздуха. Поради спецификите на града общината е осъзнала, че това е реален проблем. Още от 2012 год. два са основните източници на замърсяване, които са свързани с градския живот и са идентифицирани. Единият е автомобилният трафик въобще и както е ясно общината може да повлияе директно върху този фактор на замърсяване с инвестиции в тази посока. Инвестиции в обходни пътища, в подмяна на подвижния състав, по отношение на улични трасета, които са проблем при замърсяване на въздуха.

Вторият проблем е използваните през зимата източници на топлоенергия и то твърдото гориво. Много ясно териториално е обособена зоната, върху която имаме такъв проблем и това е Долно Езерово. Тази информация се вижда не само в националните доклади за състоянието на околната среда, вижда се от мониторинговите станции не само на общината, но и на станцията на РИОСВ. Не е драматичен проблем, но…

Но какво изобщо може да направи общината срещу този вид замърсяване на въздуха. Парното е скъпо за немалко хора, газифицирането също, тогава те използват твърдо гориво…

Много са малко за съжаление нещата ,които общината може да прави извън информацията как самото ни поведение на граждани влияе върху околната среда и качеството на въздуха. Това, което имаме като възможност към този момент, е една процедура за безвъзмездна финансова помощ по програма околна среда за този период, свързана с управлението на качеството на въздуха. В първоначалния си вариант предвиждаше инвестиции в пилотни проекти за такива горивни инсталации на жилища в тези зони, в които има такава идентифицирана ситуация. За съжаление още не е отворена тази програма.

Това ще бъде един от най-трудните елементи по ОП „Околна среда“ не за друго, защото става дума за инвестиции по горивните инсталации и за промяна на ежедневното поведение на гражданите. Много важно е какъв е източникът на енергия, какво горят в тези инсталации. Това е един доста голям проблем. В Европа го определят като „енергийна бедност“. Комплексни са нещата и състоянието на околната среда е свързано и със стандарта на живот. Доходите са ниски на част от населението и затова се използва източник на енергия, който е всъщност един от основните замърсители.

Но ако този проблем някак се решава в Бургас в съставните селища на общината си стои. Там хората се отопляват приоритетно на дърва и на въглища…

Така е, но не можем да теоретизираме, че твърдото битово гориво е неизбежен замърсител. Важно е и качеството на дървата, които се използват. Доколко са сухи и как са били съхранявани. А използването на въглища също факто.

Ако общината инвестира в нов екологичен обществен транспорт, ако инвестира в подмяна на горивните системи на обществените сгради, но гражданите същевременно продължават да управляват стари автомобили без катализатори и да ес отопляват на дърва и въглища, тогава какъв смисъл има?

Това е най-трудната част от инициативата, когато и да се реализира тя. Очакваме да видим резултатите след години. Смятам, че говоренето, убеждаването са правилна стъпка. Може би са единствената на фона на механизмите, с които разполага общината.

P.S Парадоксално и абсурдно е това, че държавата помага на бедните граждани да се отопляват като им раздава …дърва, чието изгаряне замърсява въздуха, срещу което държавата се бори.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...