региони 24 юли 2017 2017-07-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmRaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f742aa858501948436f95e3008b033e29633daac/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28452.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Балкански фестивал на изкуствата“ и неговият ефект върху икономиката на Карнобат

Всички възможни места за настаняване и абсолютно цялата леглова база в Карнобат се били запълнени на 100% по време на четвъртото издание Балканския фестивал на изкуствата става ясно от първоначалните анализи на общинска администрация.

Около 1000 изпълнители от страната, от Македония, Сърбия и Румъния са взели  участие във фестивалната програма.
Гостите са били настанени не само в Карнобат, но и в съседната община Айтос, както и в хотели в бургаския квартал „Крайморие“.

Занаятчиите, които участваха със своите произведения в съпътстващия панаир, отчитат добри продажби. За увеличение на оборотите признават и заетите в ресторантьорския бизнес.

Оказва се, че една част от фестивалната програма е помогнала и на местните производители да реализират добри обеми от своята продукция. Причината се крие в това, че всички продукти за проведените кулинарни демонстрации са били закупени от местни производители и търговци.
От община Карнобат са установили и това, че фестивалът е бил посетен от чужденци, които живеят в други населени места в страната, но са дошли специално, за да проследят културното събитие. Нещо повече, някои от зрителите са препоръчали на организаторите  следващото издание да бъде фиксирано като дата още от тази есен, за да могат да планират своите отпуски догодина така ,че да съвпаднат с фестивалната програма.

Кметът Георги Димитров и неговият екип нямат никакво съмнение, че Балканският фестивал на изкуствата е очакван и желан от хората в Карнобат и затова вече обмислят как през 2018 год да го проведат още по-успешно.

Различното през това лято беше това, че проявата се състоя със средства от общинския бюджет и извън рамките на първоначалния проект, т.е  организацията, финансирането и превръщането на събитието в традиция беше усилие на общината.
Усилие, което над 60 доброволци, местни момичета и момчета,  подкрепиха безвъзмездно и с голямо желание.

Четири години след своето начало „Балканският фестивал на изкуствата“  се превърна не само в запазена марка на Карнобат, способстваща за културен обмен, но и в импулс за местната икономика, търговия и услуги.
Най-голямата печалба за местната общност не се измерва с пари, а с това, че градът вече има свои приятели в още няколко държави.

Кметът Георги Димитров и екипът му спокойно могат да си кажат „Струваше си“
 
автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...