култура 20 юли 2017 2017-07-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWRDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--840273cb161ae147d6363e86aef5e1af8d28d0f7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28417.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Блестящата Беса Лугичи излиза на бургаска сцена като „Лучия ди Ламермур“

Зрелищният спектакъл „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети ще бъде поставен на бургаска сцена.

Представлението е копродукция на оперите в Бургас и Стара Загора и е част от Летни музикални празници „Емил Чакъров“. Спектакълът ще бъде поставен утре 21 юли, от 21:00 ч. в Летния театър.

Атракция за публиката ще бъдат „прабългарите“ от школата за оцеляване „Бага-тур“, които са част от масовката на представлението. На тях са поверени ролите на сенките – зловещи мистични създания, характерни за фолклора в Шотландия през XVI век. Заслуга за изграждането на образите имат и костюмите на художника Салваторе Русо.

Централната роля в спектакъла е поверена на младата певица Беса Лугичи от Косово. Тя има зад гърба си редица певчески награди – четири първи места от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, награда за най-добра интерпретация на творби от албански композитори“, първа награда от международния конкурс „Jorgia Truja“, както и тримесечна специализация в Италия. Лугичи е вече позната и на българската публика не само като Лучия, но и от участието й в постановка на „Бохеми“.

Още една звезда на българската оперна сцена – Валери Турманов, ще се превъплъти в ролята на брата на Лучия, Енрико. Баритонът, който е гордостта на бургаското музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“, е завършил образованието си в Националната музикална академия, а след това и в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската Скала. Ученик е на Ана Томова-Синтова в България, на Луиджи Алва, Ренато Бузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. Изключително титулуван млад певец, чест гост на сцената на Миланската Скала. Бургаските оперни почитатели го видяха наскоро в централната мъжка роля в кантатната оратория „Кармина Бурана“.

Оркестърът на „Лучия ди Ламермур“ще бъде дирижиран от голямото име в оперния свят професор Ивайло Кринчев. Маестро Кринчев е бивш диригент на бургаските опера и филхармония, а по-късно и директор на Държавна опера Бургас.

Самата опера „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети е трагична опера в три действия. Смятана е за един от шедьоврите на стила „бел канто“. Либретото е създадено по историческия роман на Уолтър Скот „Ламермурската невеста“, описващ враждата между двете благороднически фамилии Аштън и Рейвънсууд. Родът Аштън е завладял имуществото на Рейвънсууд, а последният потомък на покорения род, Едгардо, е влюбен в Лучия, сестрата на завоевателя Енрико Аштън. За да укрепи силните си позиции, Енрико опитва да омъжи сестра си за лорд Артуро. Подготовката за сватбата е съпътствана от интриги, измами и разбити сърца. По време на първата си брачна нощ Лучия полудява и убива съпруга си Артуро. Готвещите се да се дуелират през същото това време Енрико и Едгардо прекратяват враждата. Любимият на мъртвата Лучия Едгардо се самоубива с кинжал, за да я последва в смъртта.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...