здраве 14 юли 2017 2017-07-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--24484a1f98adb53ddb9b5fe8f56ba09cbd7d7e43/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28350.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Инспекторите от БАБХ с най-много проверки в Бургаско

Българската агенция по безопасност на храните е извършила най-много проверки в област Бургас през летния сезон, в сравнение с Варна и Добрич.

Причина за това е, че в региона има най-много временни и преместваеми обекти, които подлежат на проверки. 

За инспекцията по Южното Черноморие са били изпратени екипи от Ямбол, които са помагали на колегите си от Бургас. Това съобщи доц. д-р Тодорка Янковска зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Обекти, които са били проверени, са за търговия на дребно, заведения за обществено хранене, включително и такива в хотелските комплекси. Инспектирани са и туристически обекти, които предлагат услугата „ол инклузив”. Съвместни проверки с РЗИ са направени и в нощните заведения по курортите, като там се е установявало нивото на шума. 

„Колегите с заострено внимание провериха сградния фонд на обектите, дали оборудването в тях е подходящо, дали системите за управление безопасност на храните са действащи и реално приложими, а не само на хартия. Особено много се набляга на произхода на храните, които се внасят в обектите, сроковете и условията на съхранение. Специално внимание беше отделено на млечните продукти.”, комнетира доц. д-р Яновска.

Тя подчерта, че колегите й са направили стриктни проверки на местата за настаняване на деца. 

„Тези обекти целогодишно са под специален контрол, защото това е много високо рискова група. Затова се обръща сериозно внимание там, в това число на млечните и детските кухни.”, допълни още експертът.

Само за седмица експертите от БАБХ са издали 15 акта за извършени административни нарушения. Санкциите са за обекти, които не са регистрирани съгласно Закона за храните, както и за нередовно водене на документацията. Някои от актовете са за неспазване на общи хигиенни условия в обектите и за липса на пълна информация за произхода на храните. 

По време на проверките са били възбранени хранителни продукти – 98 кг. риба и местни продукти, които нямат документ за произход, и 270 кг. орехи, спрени по същата причина.  

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...