култура 04 юли 2017 2017-07-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjVCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9d9d0251bbd41d711b6fb3088bec54660479da6a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28249.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Храм „Св. Йоан Кръстител” в Несебър чу "изповедта" на три поетеси

Поетесите Елена Денева, Росица Ангелова и Виолета Христова представиха своето творчество под купола на средновековната църква „Св. Йоан Кръстител” в Стария Несебър. 

Авторките бяха представени от Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство” към Община Несебър. 

Пред несебърската публика бяха представени стихосбирките „Благословени върхове на пръстите” на Елена Денева и „Морфология на въртенето” на Росица Ангелова. За книгите говори редакторът им Виолета Христова, която е и председател на Литературен кръг „Смисъл”, издателската платформа, застанала зад поетичните сборници. 

„Поезията на Елена Денева е отговорна, щедра и състрадателна стихотворнос. Думи с мисия, с послания и с ехо, които не следват ничии препоръки за умност, за умереност, както и не следват готови рецепти за успех. Стихове на Елена Денева се трогват от нищо, плачат от почти всичко, готови са да се взривят в справедлив гняв, шепнат, крещят, искат и се самоопровергават. Отличават се със самородност, с отсъствие на литературна претенция и неумение да се преправят“, заяви Виолета Христова. 

При представяне на Росица Ангелова беше подчертано, че поетесата впечатлява с изключителната си виталност, сърдечност и щедра любов към живота и думите. 

„В стиховете й прозират мощна женска енергия, словесна безбрежност, разляла се в словото й, или точно обратното - стегнати и синтезирани изповеди и констатации. Авторката на „Морфология на въртенето” пречупва света през своя вътрешен порядък, през симптоматичните движения на душата си. В тази нейна последна (засега) книга въртенето е една основна метафора на това. Всички форми на въртенето са всъщност живота ни.“, образно обобщи редакторът. 

На финала на поетичната вечер свои стихове прочете и самата Виолета Христова.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...