ориентири 27 юни 2017 2017-06-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkZCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d54419efa6677fcd8b464651176007bd830441c6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28181.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Комплексна проверка тече по родното Черноморие

Мобилни екипи на Министерството на туризма са по цялото Черноморие и проверяват плажовете, отдадени на концесия.

Самата Николина Ангелкова – министър на туризма, посети днес комплекса Слънчев бряг, съобщават от ведомството. 

Това е първата цялостна и комплексна проверка между МТ, МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и РИОСВ. В мобилната група са включени и представители на РЗИ, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Община Несебър.

„На морски плаж „Слънчев бряг – Юг“, отдаден на концесия, експертите извършиха геодезическо заснемане на всички преместваеми обекти, за да се установи дали отговарят на квадратурата на одобрената схема от министъра на туризма“, каза Ангелкова.

Тя уточни, че квадратурата им отговоря до милиметър и съответно заемат 2% обща търговска площ и 2% допълнителна търговска площ.

Николина Ангелкова посочи, че в рамките на комплексната проверка, РИОСВ е инспектирала дали всички преместваеми обекти –  най-вече заведенията за хранене – са свързани с канализационната мрежа. 

От своя страна екипи на РЗИ са проверили оборудването на медицинските пунктове и са извършили замервания за шум. Инспекцията е показала, че нивата на шума са в нормата. 

По думите на министър Ангелкова до този момент не са установени неизпълнения по договорите за концесия и наем на морски плажове, свързани с надвишаване на квадратурата на преместваемите обекти. Освен това, броят на спасителите надвишава изискванията.

Ангелкова акцентира, че това няма да е последната проверка. 

„Целта е да установим, от една страна, че се спазва Закона, а от друга - да осигурим комфорта на всички туристите.“, коментира тя. 

На място днес бяха и представители на строителния контрол и надзор на Община Несебър.

По отношение на преместваемите обекти Николина Ангелкова информира, че има издадено разрешение за поставянето им от главния архитект на Община Несебър, като направи уточнението, че Наредба № 10 на Общината не важи за територията на морския плаж, който е изключително държавна собственост и се прилагат разпоредбите на Закона за устройството на територията.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...