култура 27 юни 2017 2017-06-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDlaIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--31aad66e4db182e17bb0d724ffd201574b8954c5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28176.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Фолклорните ансамбли "Странджа" и "Тракия" се събират на една сцена

Два професионални фолклорни ансамбъла – ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" – Пловдив, се събират на сцената на Летния театър в Бургас, за да представят "Фолклорна импресия".

Спектакълът ще се състои на 7 юли, от 20:00 ч. 

Публиката ще имавъзможността да види богата програма, включваща най-доброто от българското фолклорно ансамблово изкуство.

Емблематични танци като "Добруджанска танцова импресия", "Празничен тракийски танц" с хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков, акапелните и ансамблови песни "Отдолу идат" и "Празнична сюита" по обработка на доц. Стефан Мутафчиев, оркестровата пиеса "Младежка сюита" на  дългогодишния диригент на ансамбъл "Тракия" Цветан Цветков са произведения, представители на по-старата вълна от творци в областта на професионалното фолклорно изкуство. Част от тях ще бъдат изпълнени съвместно от танцовите и хоровите състави  и оркестрите на двата ансамбъла.

Младото поколение автори - хореографи и композитори, ще представи широка палитра от нови танцови произведения като: "Паликош", "На филек", "Каруцари"  и  "На сгляда по Димитровден" с хореография на Марио Егов и по музика на Стоян Пауров, всички те обвързани с обредния календар на Странджанския регион,  танцовата постановка "Първа среща" с хореография на проф. д-р Даниела Дженева и музика проф. д-р Любен Досев, "Македонски мерак" с  хореографията на проф. д-р Антон  Андонов и музика на Петьо Кръстев, "Веселие в шоплука" с хореография на Емануил Синджирлиев и музика на Димитър Христов, оркестровата пиеса "Другоселският панаир" на ПФА "Странджа" по музика на младия композитор Стоян Пауров, фрагмент от която ще се изпълни от оркестрите на двата ансамбъла.

Част от програмата са  соловите песни от Странджа, Родопите, Тракия и Пирин с музикални обработки на Любен Касабов, Петьо Кръстев и Борислав Сгуровски.

Билети за концерт-спектакъла  "Фолклорна импресия" могат да бъдат закупени на касата на Културен дом на нефтохимика, на Часовника, а в деня на концерта на касата на Летния театър. 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...