политика 22 юни 2017 2017-06-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanhCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2a5cf63884d063b202c937c59ef42c2a464996ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28119.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Дракалиев: Договорът за добросъседство с Македония се бави вече 18 години

Георги Дракалиев е областен лидер на ВМРО в Бургаска област. Самият той е потомък на бежанци, които са напуснали родните си места  по време на Балканската война. Потърсихме го за кратък анализ на „знаците“ и посланията от наскоро състоялата се среща между министър-председателя Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев.

Как приемате възможността България и Македония да отбелязват заедно общи празници?

Всъщност България и Македония отбелязаха заедно стогодишнината от Илинденското въстание. Сега вече нещата изглеждат по съвсем различен начин. Естествено нещо е да се случи това, тъй като в двете държави живее един и същ народ и да се отбелязват общо годишнини като например Илинденското въстание или дните, когато някои градове бяха освобождавани по време на Балканската война. Всички символни дати, които засягат народа от двете страни на границата.

Само че опозицията в Македония вече надига глас с обвинение ,че македонският премиер Зоран Заев е предал интересите на своя народ. Това ще саботира ли идеята за сближаване?

Това е съвсем нормално. Там, който и да бъде на власт, получава обвинения от опозицията, че предава интересите на държавата на България.  Не забравяйте, че в Македония през последните 70 години обявяват България за най-големия си външен враг. Ние сме плашилото.Албанците и гърците, сърбите са им най-големите „приятели“ и съседи, отколкото българите. Там обидата е „българи“.

Когато ВМРО-ДПМН  беше на власт, сегашната управляваща партия на Зоран Заев ги обвиняваше в българофилство и приятелство. После се стигна до Никола Груевски и властта изпадна в краен национализъм, ултрамакедонизъм. Тогава започнаха да изменят сърбоманския си характер към античен македонски и стигнаха до скорошната тотална изолация.

Надявам се, че съюза на бившите комунисти, оглавяван сега от Зоран Заев, си е направил някакви изводи и поуки от вредите от македонизма и ще подобрят отношенията си със съседните държави и накрая да го сключим този договор за добросъседство, който се бави вече 18 години.

Обадежден ли сте от това, че има идея учебниците по история и в двете стаи да бъдат пренаписани  и редактирани?

Това е много хубава  идея, но лично аз съм скептичен, защото опозицията там ще нададе голям вой. Имам предвид, че в Македония основните медии се контролират от сръбски капитали. Там има много силно присъствие на бившите служби за сигурност, така че възможностите за манипулации на общественото мнение са много големи.  

Надявам се това македонско правителство да има достатъчно сили, за да преодолее това. Навремето правителството на ВМРО на премиера Любчо Георгиевски, което беше най-добре настроено към България не успя.

Трябва ли и ние в България да променим нещо, да се простим с някакви предразсъдъци спрямо Македония?

Сред хората, които са наясно с историята на Балканския полуостров и на българския народ, смятам , че такива предразсъдъци не съществуват. Ние сме наясно, че македонците са част от българския народ, ние ги наричаме братя и ние към обикновените хора там,  да не говорим за онези, които са декларирали, че са българи, имаме най-добро отношение.

Друг е въпросът, че там има бивши комунисти, които са обзети от македонизъм. Ще има много хора, които ще плюят и ще ругаят България.  Ние не трябва да обръщаме внимание на такива провокации. Имам предвид такива като онзи, който разби паметната плоча на връх Каймакчалан. Това са хора, на които или им е платено или не осъзнават изобщо какво правят.

В чисто външнополитически план тази договореност успех ли е за българската дипломация?

О, да. Разбира се. Това досега не се е случвало и неслучайно някои хора вече го определят като исторически пробив. Изглежда много добре това, че македонският премиер дойде в България и поднесе заедно с българския министър-председател цветя пред паметника на цар Самуил. На този паметник пише цар на България, а не цар на Македония. Това показва, че явно от тяхна страна има желание да разширяват кръга от приятели. Те търсят подкрепа за европейските структури и се надявам тази тяхна политика да продължи. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...