икономика 18 юни 2017 2017-06-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakJCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7968ae88e9d046d2ba07bbddac37c2965577506b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28081.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Десетте професии, които не съществуваха преди десет години

През 2017 год. десет от днешните най-разпространени професии просто не са съществували, стана ясно по време на дискусиите в проведената в Бургас Четвъртата аутсорсинг конференция.

Динамичното и скоростно развитие на технологиите е направило появата на необичайни за недалечното минало работни позиции. В един момент в презентацията на лектора Едуард Мати се появи слайд с някакви много странно звучащи професии. Чух и видях неща, които ме стъписаха. Честно казано изобщо не бях се замислял върху това, но...уверявам ви, че не съм единствен.

През 2007 год. никой от вас дори не си е мислил, че може да работи като App Developer, т.е да бъде разработчик на приложения. Нещо повече, в момента в световен мащаб хората използват активно над 6 млн приложения, инсталирани в таблети и смартфони.

Преди десет години представите ни за таксиметровите превози са били все още твърде старомодни, в сравнение с днешната алтернатива на Uber такситата за споделени пътувания. Над 327 000 души по света са част от братството на Uber шофьорите и повече от ясно е, че броят им ще се увеличава прогресивно.

През 2007 год. бихте предизвикали учудване и въпросително повдигане на вежди във вашите събеседници, ако бяхте им подал визитка, на която пише, че сте Social Media Manager. Най-вероятно щяха да ви кажат „Я, пак“ и вие доста трудно щяхте да обясните, че сте мениджър в сферата на социалните мрежи. Иначе казано, днес не са никак малко хората ,които си вадят хляба от управление на процеси в тази сфера и то не само от Фейсбук или Туитър.

Само си помислете, дали баба ви, дядо ви, леля ви, пък дори и съучениците ви нямаше да се облещят, ако преди десет години им бяхте обяснил, че работите като Driverless Car Engineer, т.е като инженер, който разработва безпилотни автомобили или автономни автомобили. Наистина по онова време такива чудесии имаше единствено във фантастичните книги и филми, а днес те са вече нещо нормално… все още ги няма в наше село.

Представете си хипотетичната ситуация, в която през 2007 год. отивате да искате ръката на вашата любима и баща и, вашият евентуален тъст ви пита „А, какво работите млади човече“, а вие възпитано отговаряте, че сте специалист по „облачни“ услуги или по-точно Cloud Computing Specialist. Как щяхте да обясните тогава на припадналия си тъст и на изгубилата ума и дума годеница, че през 2017 год половината от бизнеса в САЩ ползва „облачно“ обслужване.

Преди десет години с професия Big Data Anslyst можеше да отнесете някъде голям бой, защото някой комплексар щеше да ви обвини, че се правите на голямата работа. Днес има доста умни хора, които издържат себе си и семействата си като анализатори на данни.

Да, и аз се чувствам като вас при срещата със следващата нововъзникнала професия. Смейте се вие, но има хора, които работят и то много успешно срещу много високи заплати като Sustainability Manager. Иначе казано мениджър по устойчивото развитие. Не само през 2007, ами и днес през 2017 год на мен терминът „устойчиво развитие“ ми звучи като Тъмна Индия и веднага си представям двеста  костюмирани мъже и жени, които крачат по някакви силно осветени коридори с папки в ръце и гледат строго.

Ето го и един от фаворитите ми. Може да си кажете ,че това е сладка работа и всеки може да я работи, ама да знаете, че сте далеч от истината. Става дума за работната позиция YOUTUBE Content Creator, демек човек, който създава съдържание за личния си или фирмен YOYTUBE канал. Нали не мислите ,че като качите кадри от сватбата на сестра си, показващи как тя се спъва и пада върху свекървата и двете се запукват с шамари ще спечелите много пари? По-дяволите. Вие можете да станете милионер с този  viral video file, демек с този вирусен видео файл, който ще се разпространява като вирус и ще го гледат милиони хора по света.

Знаете ли какво е Милениум? Знаете ли кои са тия хора, които други хора определят като  милениумите? Ако не знаете, но искате да знаете всичко за тях, да търгувате с тях, да ги направите ваши клиенти, е тогава търсете да наемете във вашата компания Milenium Generational Manager. Хич не ми викайте „Айде, стига, бе“Става дума за сериозен бизнес и сериозни експерти, които са се фокусирали върху хората, родени около 2000 година. Дано не чуе синът ми, че м чест на неговото раждане през 2000 година са създали чак нова професия, защото няма да се трае. Бога ми, явно моят набор е окончателно изтекъл в канализацията.

Признайте си, че през 2007 год. щяхте да си останете гладен, ако работехте като DRONE Operator. Да, обаче според прогнозите през 2025 год. се очаква да има над 100 000 работни места за такива кадри.

Значи замислете се. Искате ли за зет, мъж, годеник или за снаха, годеница или съпруга  оператор на дрон?  Казвайте „Да“, защото тези хора ще печелят все повече и все повече.

Хм, в последно време комарите нощно време по терасата ми изглеждат бая едри, а аз все така малоумно се разхождам дибидюс гол. Ами ако са дронове и някой  ме снима тъй натюр? Значи негодникът ще печели на мой гъ…пардон на мой гръб? 

А само си помислете до появата на какви нови професии ще доведат технологиите и иновациите през 2027 год. Тогава ще се окаже, че са изчезнали не само теляците по обществените бани. Може да ги последват и журналистите. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...