икономика 18 юни 2017 2017-06-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVJCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a6fb1160b8df2ba95e4f7d48ea87b41e7b21eacc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28078.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Едуард Мати: С 3D принтерите можем да направим много добри неща за икономиката и за околната среда

Едуард Мати е често канен лектор в престижни икономически форуми по целия свят. Той е управляващ мениджър на консултантска фирма, която подготвя стратегии за клиенти от различни индустрии в САЩ, Канада, Близкия изток. На Едуард Мати се падна честта да открие Четвъртата годишна аутсорсинг конференция, провела се в Бургас. В посланието си той обърна сериозно внимание на бъдещето, на новите технологии, на старите страхове и новите надежди на хората. За нас е голяма чест да ви представим интервюто, което той даде специално за читателите на "Бургаски репортер"

Какво носят 3D принтерите за бъдещето на хората и на света? Страхове или надежди?

Мисля си, че винаги са носили двете.  Смятам, че страхът винаги е бил най-големият мотиватор за човечеството и помага на хората да правят най-доброто. Но мисля, че ни дават много повече надежда. Технологиите стават все по-съвършени и създават повече работни места, създават нови професии със съвсем различен формат. Ние вече се движим в посока от нискоквалифициран труд на хора с малко умения към труд на хора с огромни познания и умения и това е бъдещето.

Страхът винаги е онази половина ,която ни принуждава да работим здраво, но надеждата ни помага да гледаме към бъдещето и да очакваме по-добро бъдеще.

А къде е границата? Има ли граница, която човек не би трябвало да преминава чрез технологиите?

Това е много интересен въпрос. Не знам дали има граница пред 3D принтерите в нашия свят. Човечеството е доказало отдавна, че за него няма граници. Няма граници в завладяването на  Космоса, няма лимит в откриването или дори в създаването на нови планети.

Мисля, че ако питате хората дали преди пет години са си представяли днешните технологии, те биха ви отговорили, че тогава не са мислили, че такива неща са възможни.  Това е причината да смятам, че възможностите са безкрайни.

Ако с 3D принтерите човек може да създава всичко, няма ли в един момент да се изкуши и да си въобрази, че изземва функциите на Бог, на Създателя. Няма ли чисто морален проблем в такава възможност?

Не разбира се. Мисля, че в нашия живот сме доказали многократно, че човек може да направи всичко. Не е никак лесно обаче да си въобразяваме подобни неща. 

Ние имаме много способности. Човечеството постоянно се усъвършенства и прави нещата по-добре. Смятам, че още не сме разкрили пълния потенциал на нашия интелект, на нашите способности, на нашето мислене. 

Не мисля, че дори сме близо до последното възможно ниво, но ще намерим път към него.

Но да погледнем към сферата на 3D принтирането. Какво постигаме с тези технологии  за икономиката, за околната среда. Ако се опитаме да се върнем към всички неща, които сме направили през  последните двеста триста години, днес можем да ги направим по по-добър начин за една много по-хубава околна среда. 

Понякога всичко това звучи малко стряскащо, но е много важно да използваме нашите умения за нещо по-добро.

Собствениците на компанията  „Барила“ са си поставили за цел да създадат персонални 3D принтери, с които всеки клиент да си произвежда сам паста, спагети, талиатели, макарони, , канелони, лингуини по свой вкус, цвят и размер. Близко ли е според вас това време, когато 3D принтерите ще са част от ежедневието на хората и всеки сам ще създава нещата около себе си?

Трябва да кажем, че се измислят и внедряват все повече неща, но това не е всичко.  Да, храната е добър пример. Днес науката ни позволява да разберем света много по-добре, но знаете ли…все още най-големият шеф в кухнята  е готвачът с уменията и познанията си. 

Ние хората сме много чувствителни създания. Искаме да се свързваме едни с други, да се наслаждаваме на прости неща. 

Това, което можем да направим с 3D принтерите е не само паста или портокалов сок. Смятам, че трябва да започнем да ги използваме там, където е необходимо.

Като продължаваме да развиваме тези технологии, ще имаме повече свободно време за онези неща, които са важни за нас.

Докато 3D принтерите правят нещата все по-добре, аз ще имам повече време да правя неща в моята сфера, където съм експерт. 

Мисля, че светът и хората ще открият себе си. Развитието ни като общество ще продължава да зависи най-вече  от добрите неща, които създаваме.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...