икономика 17 юни 2017 2017-06-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaE5CIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d62dc602e337fd8ca56f0b89205cf4939de16092/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28072.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Станимир Николов: Аутсорсинг индустрията може да помогне на държавата

Председателят на борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация Станимир Николов беше един от най-търсените за разговори участници в Четвъртата годишна аутсорсинг конференция, провела се в Бургас. Пред гостите той изнесе вълнуваща реч за бъдещето, в което човечеството ще трябва да усъвършенства не само технологиите и машините, но и себе си.

Пред участниците в Четвъртата годишна аутсорсинг конференция заявихте ,че вече не става въпрос за това колко ще струва трансформацията на индустрията, а тази трансформация е въпрос на оцеляване. Готова ли са държавата и обществото ни за тази дигитална промяна?

Мисля, че обществото и правителствата трябва да се разглеждат поотделно. Обществото ще бъде все повече готово. Ние виждаме, че младите хора боравят с технологии, които за нас, по-улегналите хора, са предизвикателство, а при тях всичко става интуитивно. Тази интуитивност все повече ще навлиза в процесите.

А що се отнася до правителствата, знаем, че там нещата се променят по-трудно, защото преминават през промени в законите, в администрацията. Но както при корпорациите промените се случват по-бързо, така и при правителството ще се наложи нещата да се случват по-бързо и по-интензивно ,за да се отговори на нуждата на обществото.

Какви са възможностите на вашия бранш да оказвате натиск върху държавната администрация?

Мисля, че натискът не помага. Аз съм привърженик на партньорство, в което ние да помагаме със знанието и уменията ,които е натрупал нашият бизнес. На ниво бизнес информацията се обменя по-бързо и по-бързо се обучават кадри. В едно такова партньорство могат да се обменят кадри и правителството да се възползва от услугите на аутсорсинг индустрията.

Доколкото разбрах вашият бранш вече директно си създава кадри чрез договорености с Пловдивския университет. Разкажете  повече за това  взаимодействие.

Ние работихме с Пловдивския университет, където имат магистърска програма  „проджект мениджър в аутсорсинг индустрията“. Много специфична е, но може би има нужда точно от такива кадри да бъдат създадени. Също така с Асоциацията се разписаха документи за професията „програмист“, която стартира  в гимназиите от септември месец. Работим, за да променим образованието в посока ,която да отговаря на нуждите на бизнеса.

Още налага ли ви се да обяснявате за същността на аутсорсинг индустрията?

Аутсорсинг индустрията се трансформира доста през последните години. Много по-малко говорим за това какво е.  Преди години се налагаше много повече да отговаряме на въпроса „Абе, вие какво точно правите там с това нещо“. Вече хората са много по-запознати и информирани. Въпросите стават все повече специфични.

Светът на иновациите вече тук ли е и какво е участието на всеки един човек в него?

Да, светът на иновациите няма границите. Всяка развита икономически държава участва в него. Ние имаме една глобализация през последното десетилетие, която се случва навсякъде на базата на новите технологии. Ние получаваме новините в реално време и по телефоните си.  В ЕС имаме достъп до всичко. Ставаме част от информационния свят. Трябва обаче да внимаваме с този натиск от информация, който ни залива цял ден, да селектираме обема. 

Оптимист ли сте за този бизнес в България?

Преди единайсет години аз се върнах в България за три месеца точно заради този бизнес и все още съм тук. Много съм оптимистично настроен.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...