ориентири 13 юни 2017 2017-06-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0JCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e34411cf12e3eacb28359a81059a503ee9ac4d60/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28023.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Местна и централна власт обсъдиха важните за Бургас проекти

Кметът на Бургас Димитър Николов и народни представители от различни парламентарни групи седнаха на една маса, за да обсъдят заедно важните за града проекти.

"Разчитам на Вашето съдействие в парламента. Сигурен съм, че всеки от Вас в комисиите и пленарна зала ще подкрепи реализацията на тези проекти, защото те не са само от местно значение, но и от регионално", каза Николов.

На срещата бяха народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Ася Пеева и Галя Василева от ГЕРБ, Николай Тишев, Димитър Стоянов и Тодор Байчев от БСП, Севим Али от ДПС и Ангел Исаев - независим.

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират срещи по проектите и проблемите на общината, които изискват подкрепата на депутатите.

Заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова запознаха депутатите с работата си по създаването на Медицински факултет. Те поискаха съдействие за осигуряването на средства за довършването на сградата и нейното обзавеждане и оборудване, както и подкрепата им за бъдещата акредитация.

Народните представители подкрепиха идеята бъдещият медицински факултет да се развие като медицински университет, което ще бъде изключително важно за подобряване качеството на здравеопазването в Бургас и региона. 

Заместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева запозна депутатите с дейностите по откриването на филиал на Националната художествена галерия в Бургас. Тя постави въпроса за необходимостта от изграждането на нов сграден фонд за училищата. Като пример беше посочен строежът на нова пристройка към училището в Горно Езерово. Обсъден беше проблемът с недостига на английска и немска гимназия.

Бургаските народни представители подкрепиха стартиралата по инициатива на кмета програма за обучение на ученици и студенти в областта на информационните технологии, както и това, че Бургас трябва да получи подкрепа за изграждането на нови физкултурни салони в няколко училища. 

Зам.-кметът Ананиева постави проблема за необходимостта от спешен ремонт на сградата на бургаската филхармония, за възстановяване на външната облицовка и стенописите на храм "Св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждането на археологически музей с възстановка на Римска баня в комплекс "Акве калиде".

От своя страна заместник-кметът по строителството инж. Чанка Коралска запозна народните представители с работата по изграждането на Южния обход на Бургас, както и с необходимостта от осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на града, тъй като е крайно необходим, за да свърже магистрала "Тракия" с пътя за Слънчев бряг и по този начин кардинално да се реши проблемът с нахлуващия трафик в града, който освен че руши пътната инфраструктура, замърсява и града. Според кмета Димитър Николов изграждането на Северния обход трябва да върви паралелно със строителството на четирилентовия път за Слънчев бряг, за да се избегне претоварването на ул. "Транспортна" в Бургас. Общината е поела ангажимент да участва със съфинансиране на проекта, тъй като той е от изключително значение за целия регион и за всички, които пътуват към Южното Черноморие.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев  представи пречки в съществуващото законодателство по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени. Той даде пример с предоставянето на авиобаза Равнец, която би могла да се развие като индустриален парк, но според съществуващото законодателство теренът е само за обществени нужди, не и за икономическа дейност.

Заместник-кметът Красимир Стойчев постави проблема с липсата на децентрализация по отношение на корпоративния данък, който в момента постъпва изцяло в републиканския бюджет. Според него, ако той се връща в общините, средствата ще се използват за изграждането на инфраструктура и благоустройство. Той постави темата и за съвместни програми между бизнеса и училищата, за подготовка на квалифицирани кадри, които после да намират своята реализация.

В срещата взе участие и заместник-кметът по екология и европейски политики Руска Бояджиева. Тя поиска от народните представители подкрепа за удължаване на срока за кандидатстването на общините за финансиране на проекти в сектор "Рибарство". Според нея, проектната документация изисква съгласуване с няколко министерства, а крайният срок е 21 юни, което затруднява кандидатстването по програмата. 

Бояджиева подчерта, че това е проблем на всички общини, които са подготвили своите проекти. Идеята на Община Бургас е да се изгради лодкостоянка в квартал Крайморие. Бояджиева постави темата и с предстоящото председателство на България през 2018 г. и изрази мнение за необходимостта част от събитията в календара да се реализират в регионите. 

Тя информира народните представители за предстоящото през май следващата година домакинство на Бургас на Европейския морски ден, за което в града ще пристигнат над 1200 експерти от различни държави. Тя изрази надежда, че този престижен форум ще ни постави на картата на събитията по време на домакинството на страната ни.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...