различно 10 юни 2017 2017-06-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmhBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--33707a7bc95d0b4ae5db0ee2651736c017e5616c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28000.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Арт терапия на метри от морето за бургаски деца

Бургаските деца в предучилища и начална училища възраст ще имат възможност да се включат в забавна арт терапия, която ще им помогне да се справят по-лесно с емоциите и притесненията, идващи с първите дни в класната стая.

Водещ на заниманията ще бъде психологът Елена Дросева, която е арт терапевт и асоцииран член на Българско психоаналитично пространство. 

Инициативата се реализира от Център за психологично консултиране и терапия „Различното място“ и Читалище „Хамалогика”.  

Занятията ще се провеждат два пъти в седмицата – вторник и четвъртък – от 17:30 ч. до 18:30 ч. на Графична база „Тодор Атанасов” в Морската градина. Целият курс включва 10 посещения, като първата арт терапия вече се състоя на 6 юни. Цената за едно посещение е 10 лв.

Специалистите подчертават, че периодът, в който децата напускат градината и влизат в училище, е много важен и наситен с различни емоции и преживявания. Не винаги обаче родителите знаят как да подкрепят своя малък ученик.  

„Това е време, в което децата започват да си задават много и най-различни въпроси. Подплатени с много силни емоции, те трябва да се справят с отделянето от един по-безгрижен живот в детската градина, където ежедневието им е по-близко до това у дома, и да преминат към един по-структуриран режим, наситен с много очаквания и изисквания към тях. Това се случва в съвършено нова среда - учители и непознати деца, сред които малкият ученик трябва да намери своето място.”, коментира Елена Дросева.

Тя допълва, че в този период всяко дете започва да изпробва способностите си за включване в група, проявява собственото си отношение към авторитетите и устойчивостта си в различни ситуации. 

„В групичката ни по арт терапия ще работим с децата в посока на опознаване на собствените им емоции. Ще ги поставяме в ситуации, които са фрустриращи за тях и ще им даваме възможност да се изразят и открият по-приемлив начин да реагират и символизират силните чувства, които ги връхлитат изведнъж и ги завладяват - гняв, страх, радост, ревност. Ние съпътстваме всяко дете да намери своя специфичен начин на себеизразяване, да опознае собствените си ресурси и да ги използва в подходящия момент.”, допълва психологът.

Всичко това се постига чрез различни занимания – работа по приказки, изработване на кукли, създаване на маски, рисуване, моделиране, ролеви игри и др. Всички тези дейности развиват и обогатяват въображението на децата, като ги правят по-креативни и търсещи. 

Освен с децата, психолозите ще правят безплатни психологически консултации и с родителите. Така всеки посетител ще има възможност да сподели своите тревоги и затруднения по отношение на възпитанието и развитието на детето и да се запознае по-отблизо с работата на специалистите.

Повече информация и записване за арт терапията на телефони: 0878 16 74 74 - Елена Дросева; 0887 60 24 18 - Мина Спасова.

Ето и пълната програма на заниманията:
 -как да разпознаваме своите емоции и емоциите на другите – две занимания;

-какво ми харесва, какво не ми харесва – зони на тялото, зачитане на собственото личното пространство на другите около нас – две занимания;

- как да се справяме с конфликти –ще бъдат включени различни ролеви игри и симулации, които ще помогнат на децата сами да изработят собствени методи за справяне в конфликтни ситуации – две занимания;

- увереност, отговорност, доверие – ще съпроводим децата в опознаване на собствените си способности, изграждане на доверителни връзки и поемането на отговорност за собствените им действия – две занимания;

- да живеем заедно – ще изработваме, заедно с децата, различни методи за включване в група, създаване на приятелства – две занимания.

 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...