ориентири 10 юни 2017 2017-06-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkpBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--91b9c6cd4c02aa9697462267005c5801c42d82f2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27994.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стотици камери следят за безопасността в Бургас

Бургас е сред градовете, които разполагат с най-пълна система от камери, контролираща безопасността по пътищата и сигурността в учебните заведения и обществените пространства.

Център за управление на трафика следи за нарушения на пътя

Част от видеонаблюдението обхваща важните пътни артерии и пешеходни пътеки в черноморския град. На 21 възлови кръстовища има разположени по 3 камери с висока резолюция, която позволява разпознаване на образи и предмети. Сигналът постъпва в модерно оборудван Трафикцентър и се следи денонощно от диспечери. При възникване на инцидент или опасна ситуация дежурните информират съответните служби и институции – полиция, пожарна, спешна помощ.

Местната власт е предвидила засилено видеонаблюдение на пешеходните пасарелки, където струпването на превозни средства и пешеходци е голямо.

„Така например на кръговото между комплексите „Славейков” и „Изгрев” има монтирани 22 камери, като 2 от тях са с обхват от 360 градуса. Пасарелката на кръстовище „Трапезица“ е оборудвана с 23 видеокамери, 1 от които е с обхват от 360 градуса. Записите от пасарелките се пазят в продължение на 10 дни.”, обясниха от Община Бургас пред Кмета.бг

Един от важните пътни възли в Бургас е кръстовището при КАТ. За пълното обхващане на движението във всички посоки там са разположени 4 видеокамери.

„Сред отсечките с най-интензивно движение е бул. „Захари Стоянов“ в участъка от кръговото движение в посока к-с „Меден рудник“. Там магазини имат няколко големи търговски вериги и често пешеходци пресичат натоварения път. Заради повишената опасност от инциденти са монтирани две камери, които следят интензивността на движението при пешеходната пътека. Всяка от тях дава картина за движението в съответната посока. Записите се пазят в продължение на 15 дни.”, допълват от Общината.

В обхвата на видеонаблюдението попадат новите автобусни спирки в града

360-градусова камера е монтирана на централната автобусна спирка. Заедно с нея работят други две камери, които следят движението на хора и превозни средства в двете посоки.

Автобусните спирки в Бургас се наблюдават от общо 216 камери. „Предстои монтирането на 29 3G камери на спирките в отдалечените райони на Бургас. Информацията от тях няма да се следи директно, а ще се записва на специална карта. При необходимост записът ще се изтегля от тях на място.”, уточняват от местната управа.

Градският транспорт е другото място, където видеонаблюдението е инструмент за осигуряване на спокойствие и безопасността на пътниците. С камери са оборудвани всички автобуси, които се движат по градските линии. В по-големите рейсове са монтирани по 4 камери, а в по-малките – по 3 устройства. Видеопотокът от тях се следи в реално време в диспечерския пункт на общинския превозвач „Бургасбус“ и в трафик центъра. Тролейбусите са оборудвани със записващи камери и при необходимост материалът от тях се сваля и преглежда. Освен за безопасността на пътуването, видеоноблюдението допринася и за доброто обслужване на пътниците в Бургас.

24 часово наблюдение в училища и детски градини

Община Бургас има амбицията да осигури 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина. По този начин се гарантира безопасността на децата и се намалява рискът от инциденти.

До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани камери, но предстои и те да бъдат оборудвани.

От няколко месеца в 6 детски градини също функционира видеонаблюдение, а в 10 други такова се изгражда в момента. До края на годината камери ще бъдат монтирани и в останалите 16 детски заведения.

Под наблюдение ще бъдат спалните, занималните, коридорите, гардеробиерните и дворовете. Видеопотокът от всяка камера ще може да се следи на компютъра на директора. Кадрите ще се пазят 30 дни. По този начин ще могат да се проследяват както действията на децата, така и на възпитателите, а също и достъпът на външни лица.

Продължава разширяването на мрежата за видеонаблюдение в града.

Предстои камери да бъдат поставени в Морската градина, около площади, детски и спортни зони, пешеходни пътеки и други възлови места.

„По този начин осигуряваме по-високо ниво на сигурност на гражданите, предотвратяват се инциденти, кражби и вандалски актове.”, коментират от черноморската община.

 

 

 
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...