Чудотворна икона на Божията майка пристигна в Поморие

07 юни 2017

Article image
Чудотворната икона на „Света Богородица – Достойно ест“ пристигна в Поморие.

Светинята е в черноморския град по повод 14-то издание на международния фестивал за православна музика, носещ нейното име. 

С разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит, реликвата беше изнесена от софийския храм-паметник „Свети Александър Невски”. За четвърти път стотици миряни ще имат възможността да се докоснат до лика на Божията майка.

Вярва се, че молитвите пред светинята от Атон помагат на хората за здраве и благоденствие. Иконата ще бъде посрещната в центъра на града от 17:00 часа днес – 7 юни, с литийно шествие и молебен, отслужен от Сливенския митрополит Иоаникий.

„Света Богородица – Достойно есть“ ще бъде изложена за поклонение в храм „Свето Рождество Богородично“ до края на фестивала.  На 11.06.2017 г. /неделя/ иконата ще бъде временно поставена и в манастир „Свети Георги“.

„Света Богородица – Достойно есть“ е осветена в Света гора и е точно копие на оригинала. Атонско предание от X вeк разказва, че на 11 юни 982 г. благочестив отшелник се молел пред образа на Богородица. На вратата потропал пътник. Отшелникът отворил и го поканил вътре. Двамата започнали да се молят, но когато трябвало да възпеят Божията майка, пътникът казал на отшелника, че занапред тя ще бъде възпявана винаги с „Достойно есть”. За да увековечи чудните слова, гостът ги написал с пръст върху мраморна плоча, а тя поддавала под пръстите му сякаш била от восък. От 11 юни 982 г. до ден днешен тези слова не са променяни: Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна Майка на нашия Бог”.  Пътникът, който оставил словата, бил самият Св. арх. Гавраил, изпратен да ги предаде на християните.