спорт 03 юни 2017 2017-06-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBclpBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--47b4da414220330debfb76212cc5b31024e247ae/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27918.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Костадин Марков: Дал съм срок една година, за да измъкнем „Черноморец 1919“ от „А“ окръжна група

Костадин Марков е бил два мандата зам. кмет по строителството  и със своя екип е създал повечето важни инфраструктурни обекти в община Бургас. Бил е народен представител и част от националното ръководство на СДС и Реформаторския блок. Последното предизвикателство пред него и включването му в ръководството на аматьорския „Черноморец 1919“ с целта да го върне в професионалния футбол. 

Костадин Марков се съгласи да разкаже за новата си мисия пред „Бургаски репортер“

Какво стои зад решението ви да влезете в джунглата на българския футбол и да станете част от ръководството на „Черноморец 1919“ в най-ниското аматьорско ниво?

Защото съм фен. Защото обичам „Черноморец“. Защото сигурно съм един от малкото, които са гледали мачове на „Черноморец“ от Петрич до Бургас. Защото нивото, в което се включвам е все пак аматьорско. Не е толкова страшно. 

Смятам, че може много да се помогне, сега е моментът да се помогне на „Черноморец“, за да се върне в професионалния футбол.

До момента сте бил част от съвсем други проекти и сфери, а сега влизате директно на пета или шеста скорост във футбола. Досега сте изграждал инфраструктура или сте създавал закони, а сега трябва да изграждате футболен отбор. Каква е целта ви?

Залагам името си, залагам авторитета си, защото обичам на инат. Не е голям рискът, а и аз ще дам всичко от себе си. За една година „Черноморец 1919“ трябва да излезе от „А“ окръжна и да стигне до „В“ група, освен ако не се отвори възможност в нормативната уредба и да отидем директно във „В“ група. Събрахме се много силен екип с хора, които работят за каузата „Черноморец“ без никакви скрити помисли. Ще се убием да тичаме да търсим пари и отборът да е осигурен. Ние сме в един екип с Радостин Кишишев, със Златко Янков, с Павката Ковачев, който се е доказал като футболен специалист. Разбира се, Тома Томов като почетен президент е важна фигура. Считам, че това са хора, които с обединените си усилия могат да върнат „Черноморец“ там, където му е мястото.

Това обаче е поредният опит „Черноморец“ Бургас да започне на чисто. Какво не бихте искал да се повтори като грешки от предните формации със същото име?

Грешките са много. Наблюдавах отблизо ПСФК „Черноморец“ и знам какво се случваше, какви груби грешки бяха направени от страна на ръководството, от страна на местната власт. Сега ми се иска това да бъде един отбор, заченат с любов без никакви користни цели. Отбор, който да върне публиката на „Черноморец“, каквато е била.

Да съм си срок една година. Ако  не измъкнем „Черноморец 1919“ от „А“ окръжна за една година, аз ще се откажа. Ще участвам във взимането на решения и искам този отбор да мачка с резултати в групата, в която е.

Не искам да се хвърля петно върху името на отбора, не искам да се влиза в никакви уговорки, защото виждам как поръчкови съдии свирят дори в „А“ окръжна група. Водят някакъв съдия от „А“ група и той ръководи очевидно поръчково мача за Локомотив Бургас. Просто се виждат такива пороци на това ниво, че на човек му иде да избухне и да направи някои неща, които са нерегламентирани от закона. Искам „Черноморец 1919“ да не влиза в такива схемиV да играе винаги честно и дори да загуби, пак да стигне честно до професионалния футбол.

Как ще селектирате отбора? Каква база ще имате?

В момента има договорен едногодишен наем за едно от игрищата на стадион „Черноморец“. За второто също има към днешна дата договор. Предстоят преговори за увеличване на срока за наема и за намаляване на сумата, защото към днешна дата „Черноморец“ плаща много скъпо, за да използва собствената си база в кв. „Акациите. 

При достигане на ниво „В“ група ще се направи опит да се вземе централния терен, да се инвестира в него и да се провеждат там мачовете. Стигне ли се до професионалния футбол, вече ще се търси голям спонсор. Няма да стане така. От врата на врата да се събират пари. 

Цялата спортно-техническа власт е в ръцете на доказан имена като Радостин Кишишев и Златко Янков.  

Давам едногодишен срок за всичко това. Правим сериозна селекция. А иначе съм учуден, че в „А“ окръжна на мачовете идват толкова зрители, колкото гледаха „Нефтохимик“ в професионалната „А“ група.  Нямаше къде да седнат хората по трибуните на помощните терени. 

Вярно е и това ,че хората получиха разочарование, защото „Черноморец“ не успя да излезе от „А“ окръжна група, но там се намесиха други фактори, които са част от грозното лице на българския футбол.

Какви момчета ще привличате в отбора? От Бургас, от региона, от страната?

Имаме толкова хубав регион, с толкова добри футболисти. Ще привличаме изцяло момчета от школата и от региона. Не знам дали сте обърнали внимание, но „Черноморец 1919“ е единственият клуб с аматьорски статут, който поддържа школа с абсолютно всички възрастови групи и дори доминира в повечето от тях. В четири от групите сме шампиони. Отборът U19 влезе в Елитната младежка група, където ще играе срещу Левски и Лудогорец. За един аматьорски клуб това е чудо.

Огромната част от бюджета отива за школата.

Ще интегрирате ли младежите в представителния мъжки отбор?

Те и в момент се интегрират. От предстоящия сезон това ще се задълбочи, но ръководството все пак ще има думата. Младежите ще играят в Елитната група и не знам колко ще могат да се ползват оттам. А иначе 19 год. ще могат да бият цялата „А“ окръжна група, ако ги пуснем в мачовете. Въпрос на преценка на спортно-техническото ръководство. Категорично обаче ще интегрираме деца от школата.

Защо  е този едногодишен сок, който поставяте?

Ако ни позволи нормативната уредба, ще атакуваме „В“ група веднага. Да се откаже някой отбор, да има опция за попълване на състава на по-горна дивизия и т.н Ако ли не, максимум една година поставям како срок да сме в „А“ окръжна група. Всички усилия ще направим, ще имаме смазваща селекция за съперниците, ще имаме осигурен бюджет и ще сме по-организирани от всички останали в групата. За една година искам не просто да побеждаваме ,но да заемем първото място с огромна преднина.

Допреди няколко дни бяхте на трибуните при феновете, а сега сте в ръководстовто. По-трудно ли е?

Аз съм ръководил такива сложни процеси, че да съм в „Черноморец“ е нещо като хоби, като удоволствие за мен.  Ангажиментът не е чак толкова страшен. Говоря ви сега за хоризонт „В“ група. Когато се върнем на ниво професионален футбол, е тогава ще кажа, че нещата са сериозни. Тогава ще говорим съвсем други разговори със спонсори. А сега, това е нещо, което ми доставя голямо удоволствие. Като сложност аз съм се занимавал със значително по-сложни неща.

И по стар обичай…какво е личното ви послание към изстрадалите фенове на „Черноморец 1919“ Бургас?

Най-старият отбор, отборът на град Бургас заслужава подкрепата на истинските фенове в града. Отборът е създаден с много любов през 1919 год. Не е бил ведомствен, не е бил създаден с указ, родил се е от любовта на бургазлии. Искам тази любов да се съхрани и хората да се върнат на стадиона

автор: Красимир Калудов
Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...