икономика 30 май 2017 2017-05-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdms0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a6e7dcc8f4aabeb883aa3a5fd766a57030029971/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27868.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на община Бургас: Скоро електромобилите ще са част от ежедневието ни

Светът на автомобилната индустрия се променя с  невероятно бързи темпове. Илън Мъск и подобни на него иноватори смело залагат на електромобилите като алтернатива на досегашните бензинови и дизелови превозни средства. Община Бургас, макар и символично,  също стана част от този процес. „Бургаски репортер“ ви представя коментара на кмета Димитър Николов по темата.

Електромобилите все още са непозната сфера за повечето бургазлии, които с любопитство и учудване виждат, че община Бургас инвестира точно в такива превозни средства. Каква беше идеята ви? Изпреварвате времето ли, пробвате нещо или просто експериментирате?

Стартирахме тази програма с идеята, не толкова да решим проблемите с екологията, колкото да насърчим това „зелено“ мислене. Като водещата роля на община Бургас е да изгражда  зарядни станции. Щом ни се отдаде тази възможност за закупуване на електромобили, първи си внесохме документите. Радвам се, че общината вече разполага с два електромобила. 

В новите проекти за закупуване на такива транспортни средства ще търсим целесъобразността, защото все още са доста скъпи и все още не са конкурентни спрямо останалите автомобили.  Ще търсим европейско финансиране и ще настояваме да купуваме електромобили.

Тази трансформация на автомобилния парк траен ангажимент ли е на общината и на вашия екип?

Според мен това е отношение към живота и здравето на хората. Отношение към природата, а и в някаква степен действаме възпитателно, защото се опитваме да презентираме електромобилите пред децата в детските градини и в училищата.

 А как община Бургас възнамерява да стимулира и подкрепя онези свои граждани, които закупуват електромобили?

Стимулите са основно във въможностите на държавата. В другите европейски страни това се прави. В Германия и на други места дотират закупуването на електромобили, когато става дума за частни покупки. По отношение на общините възможностите ни са ограничени, но тук се концентрираме в изграждането на зарядни станции и информция как могат да се открият тези станции чрез мобилни приложения.

Електромобилите нещо екстравагантно ли са за вас или неделима част от бъдещето?

Според мен скоро електромобилите ще станат част от ежедневието, защото в много държави е така…наскоро бях в Норвегия и имах чувството, че всяка четвърта или пета кола е електрическа. Разговарях с местни власти, с тамошни кметове и те  ми казаха, че въпреки необходимостта от сериозен ресурс за закупуване на електромобил хората ги предпочитат и купуват точно такива автомобили.

А вие лично тествал ли сте електромобил?

Да, аз лично изпробвах един от електромобилите на община Бургас. Имат много добри технически параметри. С бързо ускоряване са, безшумни са. За нуждите на администрацията са многократно по-приемливи.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...