ориентири 26 май 2017 2017-05-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0JBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--134466ba6f36144a7f56c7376baa16db48e1dcca/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27826.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Корабче на WWF акостира в Бургас, за да покаже как да пазим рибата

Съвсем истинско рибарско корабче, което показва как да пазим живота в океаните, ще акостира в експозиционен център "Флора". 

Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България. Корабът ще бъде представен на 29 май от 10:30 часа

Само за четири десетилетия рибните запаси, използвани за храна от човечеството, са намалели близо два пъти. За същия период населението на Земята почти се е удвоило. Морските ресурси са от изключително значение за прехраната и търговията и днес сме в ситуация, в която два пъти повече хора зависят от два пъти по-малко риба за храна и доходи.

„Ясно е, че не можем да си позволим да изпразваме океаните от риба със същите темпове. Ако искаме морската храна да продължи да бъде част от нашето меню, е добре да я подбираме внимателно, за да сме сигурни, че рибата, която похапваме, е добита по устойчив начин. Какво означава това ли? Устойчив улов е този, при който не се лови повече, отколкото може да се възобнови по естествен начин.”, коментират от WWF.

Организацията осъществява амбициозен проект в 11 страни-членки на Европейския съюз, в опит да направи потребителите по-отговорни по отношение на социалните и екологичните последствия от потреблението на риба.

От WWF са издали потребителски наръчник, наречен Рибен буквар 2.0. В него по изключително достъпен начин се дават съвети как да се избира риба, уловена по начин, който не вреди на морските ресурси. Печатният вариант на наръчника е много удобен, тъй като се побира в портфейл, а електронният може да бъде открит на адрес riba.wwf.bg

Различните видове в Рибен буквар 2.0 са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено - препоръчваме, жълто - премислете и червено - избягвайте), както и един четвърти - син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

„Призоваваме потребителите, когато избират риба, да търсят именно сертифицирани продукти или такива, отбелязани със зелен цвят в нашия наръчник.”, допълват от WWF.

Това е важно, както за околната среда, така и за хората, чието препитание зависи от риболова. В световен план това са над 800 000 души, основно от развиващите се страни. 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...