спорт 12 май 2017 2017-05-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGMvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--13eb722a02ab9b52e83c8335c47347428a93fe21/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27685.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Лекоатлетически турнир в Руен събира на едно място участници в олимпиади, световни и европейски първенства

Участници в Олимпиади, световни и европейски първенства, национали, шампиони и рекордьори  на България ще се състезават в третото издание на лекоатлетическия турнир „Купа Руен 2017“

Доказателство за високия ранг на проявата е това, че турнирът е единственото отборно състезание от календара на Българската федерация по лека атлетика.

На спортния комплекс в Руен зрителите ще могат да видят 119 състезатели от 25 клуба, а дисциплините, в които те ще си оспорват медалите са общо седемнадесет.

Очакванията за ожесточена битка в дисциплината „троен скок“ при мъжете са свързани с това, че един срещу друг ще застанат осмият от Олимпиадата в Пекин Момчил Караилиев,  медалистът от европейско първенство за юноши Георги Цонов, другият ни участник на последната олимпиада-Румен Димитров , двама участници на европейски първенства-Павел Моравенов и Георги Начев и най-добрият юноша от силната арменска школа-Арамаис Сарксиян. За организаторите на „Купа Руен 2017“ и за зрителите е рядък шанс да видят на едно място такава звездна компания.

Заявка за истинска турнирна битка дават и участниците в дисциплината 400 метра с препятствие за юноши. Първото място ще противопостави двамата ни участници на последното европейско първенство за юноши до 18г.- варненците Станислав Станков и Димитър Балев. 

Безспорно най-продуктивната школа в спринта за последните години, тази на треньорката Валя Демирева, е представена от най-силните си юноши-спринтьорът Антонио Иванов и рекордьорът в юношеските препятствия Радин Вълчев, които ще атакуват международните нормативи на 100 и 110 с пр.съотв. 

За втора поредна победа ще се бори и националът ни при мъжете на 400м. Живко Стоянов. Качество в скока на дължина се очаква да внесе и опитният Живко Петков от Сливен-също със богата международна визитка

На спортния комплекс в Руен за първи при жените ще има състезание на 1500 метра. В това състезание вниманието е приковано към изявите на рекордьорката за девойки-Силвия Георгиева от клуб „Евър“ Варна. 

В дистанцията от  400м. специалистите прогнозират пълна доминация на състезателките от  „Тунджа“ Ямбол, които са общо пет. Четири от тях са националки в различни възрастови групи.

Първи старт преди държантите първенства ще направят националките ни на „400м с препятствия“. Диляна Йоргачкова от Стара Загора и единствената ни участничка на последното световно първенство за девойки до 18г.-Кристина Борукова от Пловдив.

 На „100м. с препятствия“ за девойки представителката на домакините от „Европул“ Никол Андонова ще се опита да продължи близо две годишната си победна серия  в тази дисциплина в България, като компания ще и прави друга надежда на домакините-рекордьорката в многобоя Ванеса Александрова. 

Скоковете ще бъдат представени от скока на дължина за жени, където лидер е Александра Начева от „Ботев“ Пловдив, която водеше световната ранглиста за девойки в зала в дисциплината „троен скок“.

Като организатори на „Купа Руен 2017“  от лекоатлетически клуб „Европул“ и община Руен  успяха да осигурят за първи път в България за „препятствениците“ от различните възрасти възможност за пълноценен старт с официално електронно времеизмерване. 

Пристътвието на толкова водещи отбори и елитни състезатели на турнира показва, че усилията на кмета Исмаил Осман и екипа му за развитие на леката атлетика в общината вече дават резултати и постепенно превръщат Руен в лекоатлетически център.

Третото издание на „Купа Руен 2017“ започва на 14 май 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...