икономика 25 апр. 2017 2017-04-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBclUrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a7a665bcc5c88d1464e8a7fbf2ea274b854eb616/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27525.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургазлията Румен, който предпочита да изкарва парите си като гражданин на света

Румен Милушев е представител на онази част от младите българи, които се стараят да са граждани на света. 
Физически той е тук в Бургас, но ангажиментите му към разработката на различни Интернет продукти са свързани със страни от цял свят. Срещнахме се с Румен по време на представянето на общата инициатива на община Бургас и КРИБ Бургас, наречена „Бизнес хъб Бургас“  или иначе казано нова онлайн платформа, която си поставя за цел да привлече млади специалисти в Бургас.

Община Бургас и КРИБ Бургас  обявиха ,че търсят 50 млади и висококвалифицирани специалисти в рзлични сфери за позиции, които местния бизнес е обявил за свободни. Вие влизате ли в този профил?

Да, аз съм backend software developer. И съм млад, но с голям опит и квалификация (точно както го искат в обявите за работа). Сега съм в Бургас и работя дистанционно за холандска компания.

Как в тази компания от Холандия набират своите служители?

На първо място човек трябва да има добро портфолио с проекти и да е готов да учи непрекъснато. Да участва в развитието на Open Source software. Да е добър комуникатор и да умее да работи в екип. 

През тежък кастинг ли минахте, за да бъдете нает от холандците?

Да, подборът не беше лесен. Компаниите напоследък използват малко по-различен подход. Интервюто вече не е толкова тежко и напрегнато, а по-скоро работодателите се фокусират върху миналото на кандидатите, върху техния опит, върху това какви интереси имат. Най-важното качество е да могат да решават ежедневните проблеми бързо, ефикасно и с чисто написан код.  

Какъв е съставът на екипа във вашата компания?

С колегите ми сме от държави от цял свят: Швейцария, Русия, Украйна, Аржентина, Испания, Индия, Великобритания (подредени произволно).

Точно това бих искал да ви питам. Щом колегите ви нямат проблеми с това да работят за бизнеси по целия свят, те биха ли избрали да дойдат в Бургас?

Да, това е абсолютно  осъществимо и ще ви кажа защо. В една държавите с висок жизнен стандарт (като Холандия), когато човек се опита да се установи, в първите няколко години стресът е доста голям. Различна култура, динамика, нова жизнена среда... А животът в нашия Бургас, където сме родени, ни се струва е по-лесен и по-спокоен. За разлика от Холандия и другите подобни на нея страни тук всичко е по-близо, по-достъпно, по-евтино. Да не говорим, че тук е и по-слънчево, което също е от значение. Там хората отиват да печелят пари, да сбъдват мечтите си, но им трябва много време, голямо търпение и постоянство. Ние, в южните хора, може би притежаваме други добри качества...

Възможно ли е да се случат обратни процеси? Например, компании базирани в Холандия или другаде в Европа да открият свои представителства тук в Бургас, за да ползват местни кадри?

Аз мисля, че това не е нужно. По-скоро трябва да мотивираме нашия съгражданин от Бургас, да се опита да премери сили с високо вдигната глава и да проумее, че може да бъде гражданин на света. Може да се работи от Бургас за компания, която се намира в Европа или Америка, Азия или Африка.

Звучи хубаво, но при това положение бургаските компании и фирмите от региона пак остават без кадри, ако те ще работят от тук за бизнеси по света. Тогава какво да се направи?

Бургаските компании и работодатели може би трябва да коригират нивото на заплащане...

Само че бизнесът се оплаква, че продуктът, които се произвежда в Бургас, е с ниска себестойност и от продажбата му няма високи печалби...затова не могат да пращат високи заплати...

Това е странно. Бих попитал бургаските работодатели дали продуктите им са с по-ниска цена в Бургас, сравнени със София, Варна, Пловдив? Смятам, че в някои отношения дори са по-високи. Защо се получава така ,че бургазлията плаща по-големи суми за стоки, за услуги и за потребление, а получава по-ниска заплата. Къде е логиката? Затова няма желаещи да работят някои видове работа в Бургас. Порочната спирала на ниските доходи на бургазлията в крайна сметка намалява потреблението на продуктите и услугите на самите работодатели. Предстои да наблюдаваме повратна точка на този процес, може би съвсем скоро.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...