икономика 25 апр. 2017 2017-04-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdG8rIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f9402b498d2f5b3a74a53a1c04e1e23c964d6736/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27523.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стоян Караненов: По ред причини чужденци искат да работят в Бургас и региона

Председателят на регионалната структура на КРИБ Стоян Караненов отправи послание към предприемачите от региона да не се страхуват и да имат самочувствие да търсят решение на дефицита на квалифицирани кадри като привличат и чужденци. Според г-н Караненов чуждестранният пазар на труда дава макар и краткосрочен шанс за изход от кризата с незаетите работни позиции. 

Прозвучахте доста прагматично, когато призовахте представителите на бизнеса да обърнат внимание на чуждестранните специалисти. Същевременно чух да се споменава отново идеята да се въведе „синя карта“ за чужденци на българския пазар на труда. Прави ли се нещо от КРИБ за законодателни промени в тази посока?

КРИБ взима дейно участие в писането на подзаконови нормативни правила. През последните шест месеца обаче не е имало сериозно движение по отношение на намаляването на цялата тази бюрократична тежест, която стои пред „синята карта“. Надяваме се, че през календарната 2017 год нещата ще се променят.

В каква посока се избистря идеята за „синя карта“. Тя ще бъде ли подобна на „зелената карта“ в САЩ и на лотариен принцип ли ще се разирава или ще се дава на определен тип кандидати за работа?

Това са продължителни дискусии, в които участват представители на различни институции. Всичко ще се изчисти в процеса на преговорите.

Без такава „синя карта“ лесно ли може един чужденец да започне работа в България сега?

Напротив. Към момента имаме добър регламент. До 90 дни се кандидатства само с разрешение. Над този срок тече една двайсет дневно съгласуване.Фирми от региона вече успешно са кандидатствали и са се възползвали от чужди работници.

Нека отново да се върнем към вашия прагматичен подход. Да приемем  ли, че чуждестранните работници са най-естественият изход от кадровия дефицит, от който се оплакват работодателите в Бургаска област?

Не можем до безкрайност да увеличаваме фонд „Работна заплата“, макар че искаме. Ние сме блокирани всъщност от стойността на продуктите и на услугите, които всеки един от нас продава. Една прекрасна алтернатива е чуждестранната работна ръка. Друго краткосрочно нещо в момента няма какво да се направи. Всеки ако направи едно проучване между работодателите, ще чуе следното. „Пускам обява в JOBS и пристигат 30-40-50 кандидати или идват сто CV-та , но не могат да се срещнат търсене и предлагане?

Това означава ли, че чуждестранните кандидати са съгласни и приемат условията на труд и на заплащане в Бургаска област?

Социално, икономически и демографски са факторите, заради които те имат желание да работят тук.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...