ориентири 16 апр. 2017 2017-04-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkkrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4b35dbeead8a0b6fe16b03a1c0747a97635558c2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27440.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Комисията за защита на потребителите още по-активна по морето

Заради очаквания силен туристически сезон това лято Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще засили своята работа по черноморските курорти.

„Задачата ни ще бъде да контролираме качеството на туристическия продукт така, че да има колкото е възможно по-малко разочаровани туристи. Ние си даваме сметка, че няма съвършен пазар, не можем да елиминираме всички нарушения. Но се опитваме да работим активно в тази посока. Благодарение на това и на съвместните проверки с колеги от други институции очаквам сезонът да бъде силен и спокоен. Това би поставило страната ни отново на едно от водещите места в туризма.”, коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

По думите му тази година Комисията ще подходи по-иновативно при осъществяване на контакт  спотребителите.

„Няма да се набляга толкова върху присъствието на наши хора в офиси, където те биха могли да дават консултации и да приемат сигнали. По-скоро ще улесним достъпа до информация за това как бихме могли да бъдем лесно намерени. Така ще можем да приемаме и обработваме по-бързо сигналите и съответно да изпращаме по-бързо екипите на място, където те да установят какво е нарушението.”, допълни Маргаритов.

За целта на различни места по морето ще бъдат поставени павилиони с директен телефон, чрез който само с натискането на един бутон туристите ще могат да се свързват с представители на КЗП и да подадат сигнали за нарушения.

Наред с това Комисията търси начини да помага и на клиенти, „опарени” от нелоялни търговци, които развиват дейност в социалните мрежи.

 „Към момента можем да контролираме отношенията между търговец, който е регистриран като такъв, и физическо лице. Когато става въпрос обаче за взаимодействие в социалните мрежи, се боя, че не бихме могли да се произнесем легитимно с констатация за нелоялна практика. Въпреки това сме имали няколко сигнала за това, че в социалните мрежи се предлагат стоки, а после не се изпълнява поетият ангажимент.”, каза още Димитър Маргаритов. 

Според председателят на КЗП новият парламент трябва много бързо да изработи правила за споделена икономика. 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...