различно 16 апр. 2017 2017-04-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUkrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--96edd42c9c8776d22f562584d7fdbf913e85f8f9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27437.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как са празнували старите бургазлии

Великден е празникът, който се е чакал цяла година с нетърпение от малки и големи. Седмици преди това се започвало Голямото Великденско чистене. Къщите трябвало да заблестят от чистота. 

Търговците също се подготвяли за този ден. Изваждали най-добрата стока и, разбира се, с най-добри празнични намаления. За този ден бургазлията развързвал кесията си, за да купи на децата или за жената нови, дрехи, обувки, шапки. С един трескав и суетен шум Бургас посрещал празника на най-великия учител на християнството Исус Христос. Търговските улици се препълвали с мъже и жени, бързайки да довършат покупките си за Великден. Интересно е да надникнем в бургаските вестниците от 1938 год. “Морска заря” и “ Черноморски фар”. Те са пълни с реклами, къде какво може да се купи. Разбира се царете на тези реклами били козунаците и яйцата. Предлага ли се най-качествени маи и брашна, от които козунакът ще стигне до тавана и ще стане на “конци”. Големите български мелници пускали в продажба специално брашно с четири 0.

Сладкарница “Малина” излизала на пазара с нови асортименти на шоколадови зайци и бонбони. А сладкарница “Чальовски “ предлагала готови козунаци. В магазин “ Париж” на ул. Александровска се предлагало изобилие от прясно масло, брашно, мая за козунаци и разбира се след великите пости е задължително да се сложи  на трапезата сирене, кашкавал, унгарски салам, луканка, карагьоз прясно осолен, сардели и какво ли не още. Книжарница “ Фар” на Хрусанов на ъгъла на ул.”Александровска” и ул.”Богориди” е рекламирала пресни европейски бои за яйца, играчки и разбира се великденски картички от колекцията на френски и руски галерии. Неизменна част от празника са били красивите великденски картички, с които бургазлии поздравявали своите близки. И тъй като в първите десетилетия на ХХ век те се произвеждали в чужбина, а тук само са им слагали надписите “Честито Въскресение Христово” или “Христос Воскресе”, нашите прадядовци и прабаби са се вдъхновявали от западно европейските модели на руси деца, ангелчета, великденски зайци или кошница с яйца и пиленца.
Великденска картичка от началото на миналия век.jpg 52.33 KB

Бургазлии са използвали Великден да отидат на поклонение до Божи гроб. Само е трябвало да се запишат и внесат таксата предварително за пътуването.Спънки никакви! Луксозният  кораб “Бургас” ги отвеждал в Йерусалим на самия Великден, за да се върнат хаджии. През Страстната седмица кината в Бургас били затворени. Единствено в “Модерен театър” са прожектирали религиозния филм “Царят на царете”, съдържащ вярата и учението на Исус Христос. 

Всяка вечер през Страстната седмица предхождаща Великден в църквите на Бургас се четяли 12-те евангелия. В четвъртък преди Великден се боядисвали яйцата. Обикновено всяко семейство приготвяло най-малко 40-50 яйца. Първото задължително било червено. В петък се печали козунаците. Още от вечерта маята се замесвала с брашното и яйцата. Къщата трябвала да бъде топла за да втаса тестото. От месенето зависело дали козунаците ще станат на “конци”. Отгоре се украсявали с белени бадеми. До празника не се позволявало децата да влизат в стаята с боядисаните яйца и козунаци. 

В петък миряните ходели на църква и се промушвали под масата, символизиращ гроба на Исус. Вечерта преди Възкресението се извършвала Великденската литургия и точно в 24 часа камбаните възвестявали чудото, а хората обикаляйки църковния храм си казвали “ Христос Воскресе” и се чукали с боядисани яйца. В деня на големия празник Великден бургазлии облечени с най- новите си дрехи отивали на църква, а на обяд семействата се събирали на трапеза. На нея имало пълнена агнешка плешка, салати, бели маслени курабии, козунак и много весело настроение. На празника не били забравени и бедните. По заможните раздавали козунаци,яйца и други лакомсттва на бедни съседски семейства. 

Така се е празнувало някога. Днес козунаци и боядисани яйца се продават, дори великденското чистене не е такова каквото е било, но все нещо се повтаря и остава за спомен в децата. 

автор: Соня Кехлибарева  
Още една великденска картичка от началото на миналия век.jpg 70.78 KB
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...