региони 13 апр. 2017 2017-04-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0UrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--73bf09e347a10e4f88e10027ea87419c216196b2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27417.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кошмарът в село Карагеоргиево, който не се случи заради неочаквани герои

Представете си, че в центъра на едно село цъка бомба. Всички знаят за нея, всички предупреждават за нея, но хората с възможности да я обезвредят не предприемат нищо. Така времето си минава и…

И какво според вас се случва? Ако перифразираме Чехов, ще се получи нещо от типа на „Ако в първо действие на пиесата има цъкаща бомба, то във второ действие тя ще гръмне“

А сега си представете, че цъкащата бомба лежи под детска градина. Звучи ужасно, нали.

Знаете, че  редакционната политика на „Бургаски репортер“ изключва разпространението на истории, основани на днешните фундаменти на жълтата журналистика „шок и ужас“, но все ще ви разкажем за този случай. Не за да ви шокираме, не за да ви изпълваме с ужас, а за да стане ясно, че никой не може да поставя живота на деца на карта.  На дванайсет деца, на две учителки и на родителите на децата.

В тази история не става въпрос за бомба, а за отоплителен котел в избеното помещение на детската градина в село Карагеоргиево, община Айтос. Котел с потенциал на бомба.

Преди време съоръжението е било инсталирано в нарушение на редица  разпоредби не в постройка извън корпуса на детската градина, а в едно от помещенията на подземния етаж. На метри под помещенията, в които всеки ден идват дванадесет дечица в единствената група в учебното заведение.

Малко след като влиза в експлоатация, става ясно, че котелът разполага само с един предпазен клапан, а не с два, каквито са изискванията.

Учителите от детската градина и родителите от Карагеоргиево са разтревожени и започват да изпращат сигнали до директора, но…нещата не се променят.

На всичкото отгоре се оказва, че рисковото съоръжение не отоплява както трябва сградата. През суровите зимни месеци на януари и февруари тази година максималните градуси в стаите, където са децата, достигат стойности между 11 и 15 градуса. Естествено малките започват масово да боледуват.

Следват нови отчаяни сигнали към ръководството на детската градина, което препоръчва …да се пускат климатици. А забележете…преди две години община Айтос абсолютно добросъвестно и с грижа за децата е санирала сградата, за да бъде тя енергийно ефективна.

И накрая се случват няколко неща. Сметките за ток стават колосални, при работещ паралелно с климатиците котел и енергийната ефективност отива по дяволите. Отоплителното съоръжение буквално се задъхва, а огнярят, учителите и родителите всеки ден като във военен бюлетин си обменят информация за това, че налягането в машината става все по-високо и по-опасно.

Така стигаме до  7април, когато котелът не издържа на натоварването  и …слава Богу…не гръмва, но предпазният му клапан изгърмява. Единственият…

И без човек да е наясно със защитите, ще разбере, че съоръжение, което е в режим на свръхнатоварване, но има вместо два, само един предпазен клапан, е подложено на огромен риск.
рисковият отоплителен котел
Огнярят на детската градина е на работа от 6 часа до 10 часа. После си заминава. Към 11 часа домакинката на учебното заведение чува шум и усеща вибрации. Отваря вратата на котелното и от помещението излиза огромен облак от свистяща пара, по пода тече и вода, но това не се вижда. 

Детската градина се тресе. Учителките успяват да изведат децата от групата навън на студа и не знаят какво да правят. След малко съсед от близка къща приютява евакуираната детска градина.

А по същото време домакинката пипнешком се добира някак до електрическото захранване и го изключва с риска за живота си. 

На теория този котел можеше да превърне детската градина в село Карагеоргиево, община Айтос в световна новина, но не заради добър повод, а заради взрив с катастрофални последици. Така говорят жителите от селото. А домакинката, която с безразсъдна смелост се хвърля в парата, за да изключи електрическото захранване на котела, дори не е разбрала, че е рискувала живота си. Запознати казват, че е спасило това, че не е стъпила в локвите и не е направила контакт с електричеството.

Предполагам, че по стар обичай някои от вас ще избързат да кажат „А какво прави кметът на община Айтос Васил Едрев?“

Ами, ще ви кажа. Кметът няма как да знае всичко и никой не си е направил труда да го уведоми за този проблем, защото сигналите на учителите и родителите на децата от детската градина в Карагеоргиево стигат до…стигат доникъде.

Нужно е да направя едно малко отклонение. 

Учебното заведение в Карагеоргиево е филиал на детска градина „Пролет“ в град Айтос, където директор е г-жа Евгения Митева. 

Според родителите на децата от селото комуникацията с нея не се получава, а отношението и към филиала не се отличава с особено голяма загриженост.

Когато родители и учители се оплакват, че през зимата в помещенията на детската градина е студено заради неизправния котел, тя препоръчва да се включват климатици, а после наказва домакинката заради повишените разходи за ток.

Когато преди дни гръмва единственият предпазен клапан, г-жа Митева също не отива на място, за да провери случилото се.

Затова родителите и учителите от детската градина в село Карагеоргиево в отчаянието си се канят да поискат лично среща с кмета на общината Васил Едрев, за да потърсят помощ от него.

Те не желаят повече да са филиал на детска градина „Пролет“ и настояват нещо в управлението на филиала да се промени.

И понеже е недопустимо да се представя сам едната гледна точка, потърсихме г-жа Митева за коментар. Публикуваме целия разговор без никаква промяна

„ Здравейте, търся г-жа Митева.

- Аз съм, кажете.

- Безпокои ви Красимир Калудов от информационния  сайт „Бургаски репортер“. Възможно ли е да ми отделите една минутка?

- За какво?

- Г-жо Митева, получихме сигнал затова, че в детската градина в село Карагеоргиево има проблем с отоплителния котел?

- Няма никакъв проблем, проблемът е отстранен и са взети мерки веднага и навреме.

- Вие сте реагирала, така ли?

- Разбира се, разбира се.

- Чудесно…но г-жо Митева родителите и учителите се оплакват, че през зимата котелът не е отоплявал добре и градината е била студена?

- Моля ви да повторите, защото съм в група и нищо не чувам

- Съжалявам за безпокойството по време на работата ви, но родителите коментират ,че през зимата този котел не е можел да отоплява помещенията…

- Когато е било много студено, са били пускани климатици и децата са отоплявани и не са стояли на студено. Бъдете спокойни. Всичко е наред

- Аз не търся под вола теле, но искам да проверя информацията  и да чуя вас.

- Ето, давам ви достоверна информация. Това е.

- Вашата дума срещу тяхната .

- Това е. Работи климатик и парно отопление.

- Хубави празници.

Хубави празници и на вас.“

Това са двете гледни точки по един и същ казус. Аз видях с очите си котелът и честно казано технически съм неграмотен, за да преценя дали историята с предпазните клапани е такава, каквато я представят учителите, родителите и директорката. Едно е ясно. Проблем има и той трябва да бъде отстранен.

Важно е да се уточни, че при подготовката на този материал стана ясно, че буквално преди два дни от Айтос са били изпратени техници да проверят рисковия котел. Някой е реагирал седмица по-късно, но все пак трябва да бъде поздравен

Така или иначе проблемите остават. Детската градина в Карагеоргиево затихва. Част от децата и са пренасочени в подготвителна група към местното училище и учат в…избено помещение. По същото време вторият етаж на градината пустее.
пустият втори етаж, където и могла да учи подготвителната група
Странна история нали.

В Карагеоргиево надеждата на всички вече е в кмета на община Айтос Васил Едрев. Хората очакват от него да помогне за разрешаването на странния случай с така наречения филиал, в чието мазе цъка…котел без втори предпазен клапан.

И макар че не съм в позиция да давам съвети на кмета на община Айтос, бих му предложил да награди храбрата домакинка, която е спасила детската градина от взрив, да награди и двете смели учителки, които са евакуирали децата.

Защо не. В този момент повече от всякога добрите дела трябва да се възнаграждават, нали. 

автор: Красимир Калудов

P.S Малко след публикуването на този материал получихме две обаждания. Едното съдържаше закана да бъдем дадени под съд, а второто беше свързано с важно уточнение. Отоплителният котел всъщност е нямал не втори предпазен клапан, а UPS система.При спиране на тока липсата на тази система не може да предотврати покачването на налягането в котела, което достига критични стойности. Тогава единственият предпазен клапан "изгърмява".
На 7 април се е случило точно това. Домакинката и двете учителки в детската градина на село Карагеоргиево наистина са постъпили като герои.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...