здраве 03 апр. 2017 2017-04-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWM5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1d39e2e528940bb08520a69798b9107b25de3df4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27328.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Клиничен психолог помага на пациентите в УМБАЛ - Бургас

Бургаската болница е единственото здравно заведение в областта, което има на разположение клиничен психолог. 

В последните месеци  той е изключително търсен, защото в тежки моменти оказва незаменима подкрепа както на самите пациенти, така и на техните близки.

„Консултациите при нашия психолог са напълно безплатни за пациентите на болницата. Необходимо е само да уведомят медицинската сестра или лекуващия лекар, че искат  да се видят с него и той ще ги посети. Това, на което ние държим, е консултации да се извършват и с роднините на пострадали, потърсили помощ в Спешно отделение. Причината е, че тогава стресът е най-голям и те имат нужда от подкрепа”, заявява изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Мирослав Обрейков. 

Към клиничния психолог могат да се обръщат и хора, които не са пациенти на лечебното заведение.

„Не са редки случаите, в които моята помощ търсят родители, които се притесняват, че в училище детето им се държи твърде буйно или обратното – че е твърде затворено. Оказвам помощ и на жени, които страдат от следродилна депресия и имат затруднения в адаптацията след като са станали майки. Също и на хора, които са засегнати от синдрома на професионалното прегаряне”, споделя Мартин Пейков. Той е завършил „Клинична психология” в  Софийски университет „Св. Климент Охридски” и има богат опит при работата с пациенти от различни възрасти.

В УМБАЛ Бургас към него най-често се обръщат от двете педиатрични отделения,  Родилно отделение, Отделението по неонатология, Отделението за долекуване (хоспис)  и Реанимация.

„Ролята на психолога е да е бялото платно, на което пациентите  пренасят своите чувства и емоции. За мен е важно те да споделят какво изпитват, какво им се случва в момента, а дори и това как са стигнали до болницата. Така те самите подреждат и осмислят цялата ситуация под друг ъгъл, което им помага да я приемат по-спокойно”, обяснява Мартин Пейков. Той помага много и на пациенти, които се подготвят за операция или се възстановяват от такава.

Кабинетът на психолога се намира в Центъра за майчино и детско здраве на болницата (до паркинга на линейките). Всички, които не са хоспитализирани в УМБАЛ Бургас, но искат да го посетят, могат да го направят като си запишат час на тел. 0883 432 559. Заплащането става по ценоразпис, като продължителността на консултацията е от 50 минути до 1 час.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...