спорт 29 март 2017 2017-03-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDg5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d96246188937f8c01915013b037e0dd85f5431a1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27276.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Дражев: Община Бургас може стъпка по стъпка да спаси стадион „Черноморец”

Зам. председателят на общинския съвет в Бургас и съветник от НФСБ Георги Дражев отправи интересно предложение към колегите си и към общинска администрация.  Дражев предложи „спасителен” план за разрушения и натоварен с дългове стадион „Черноморец” или по-точно за една част от него. Съветникът разтълкува своята идея по този начин.

Как ще представите в детайли предложението си община Бургас да закупи обявените за продажба тренировъчни зали, които са част от спортен комплекс „Черноморец”?

Отправих това предложение на 9 февруари до кмета и до председателя на Общинския съвет, с което искам общината да откупи от съдия-изпълнителя предложените за продан зали. Те са собственост на смесеното дружество ПСФК „Черноморец” , което е неплатежоспособно, практически е фалирало. Всички зали са част от спортния комплекс и в тях се развиват борба, лека атлетика, баскетбол, вдигане на тежести...всичко това е изложено за публична продан. Тези зали е могат да послужат на никого за нищо друго освен за на общината да развива спорт. На този етап там не може да се строи нищо друго освен съоръжения за спорт.

Ако общината не се намеси, базата ще продължи да се саморазрушава и ще се стигне до ситуация, в която ...вероятно някой има интерес от това саморазрушение...

...тогава този някой няма ли да закупи базата, т.е зали на безценица?

Точно това ще се случи. Ще вземе залите на безценица зедно с терена. Мисля си, че тези обекти бяха обещани на някои хора като подаръци.Затова рухвнето на тези сгради и на стадион „Черноморец” останаха без последици.

Но по време на сесията и администрацията и общинските съветници не се обявиха против вашето предложение. Това обнадеждава ли ви?

Точно така е. Аз не внесох умишлено докладна, макар че моето предложение има точно такъв характер. Докладните се внасят от служители на администрацията, а предложенията се нарича това, което се внася от общинските съветници. Аз оставих инициативата на кмета и на председателя на общинския съвет, за да се подготвят със становище от финансовите дирекции, за да се знае откъде ще се вземат нужните пари.Около 500 000 лв са.

Има ли други желаещи да придобият тези зали?

На този етап няма желаещи. Това е третият търг, който се провежда. Пада цената постоянно и считам, че моментната цена е приемлива.

Вие предлагате общината да придобие тези зали, но какво ще прави тя с тях?

Първото. Никой вече няма да разполага с тях освен община бургас. Второто нещо ...по линия на публичните частни партньорства и европйски проекти ще се опитаме да ги възстановим ,защото те са в ужасно състояне. Те ще служат на спорта, но всъщност това ще е първата стъпка към спасяване на целия спортен комплекс. Ако някой не иска да направим тази стъпка, значи той работи срещу спасението на стадион „Черноморец”. Ако е необходимо ще свикам извънредна сесия, за да се вземе такова решение за нужните средства. Засега не е ясно трябва ли отделна сесия да вземе такова решение или да има решение на администрацията да се участва в търга.

Би било доста жалко, ако просто ей така хвърлята една идея, която увисва в пространството. Предварителните сондажи какво сочат? Има ли негласна подкрепа за предложението ви?   

Кметът лично ми каза, че е склонен да подкрепи, но до момента няма действия. Дотук имаме само думи, но не и действия.

автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...