спорт 28 март 2017 2017-03-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFk5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55df770fbd276150c3b756aa8c2bee87b0dbd31f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27262.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Иванов: В новия покрит басейн ще могат да се провеждат европейски първенства

Живко Иванов е директор на общинското предприятие „Спортни имоти”. Един от изграждащите се обекти в частта на спортната инфраструктура е модерният покрит басейн в к-с „Славейков”.  Потърсихме г-н Иванов, за да обясни кога съоръжението ще отвори врати за ползване.

До каква фаза е строителството на новата спортна зала за водни спортове в к-с „Славейков”?

Малко се забави самото строителство, но се надяваме ,че до средата на годината ще бъде готов самият басейн. После ще има около месец, месец и половина оборудване и тестове на всички системи, за да се уверим, че функционират както трябва. Наесен се надяваме да имаме готов плувен басейн на закрито, който ще отговаря на едни много високи стандарти. В този байсейн ще могат да се провеждат състезания от ранга на европейски първенства. Със сигурност това ще бъде най-модерният басейн в България, може би и на Балкански полуостров.

Такова модерно съоръжение се изгражда в момента в Бургас и това предизвиква ли някаквъ интерес от страна на различните федерации по плувни спортове?

Водим разговори и най-вероятно басейнът ще бъде ползван за подготовка и лагери на национални отбори, на чуждестранни отбори също. Предвидено е съоръжението да функционира с разделителна стена, така че да може да се обособят два 25 метрови басейна. Има и възможност да функционира като едно „поле” за водна топка с дължина 30 метра и до него да остава един 25 метров плувен басейн. Така че отбори от различни видове ще могат да си провеждат тренировките спокойно по едно и също време.

Имате ли амбициите да „вкарате” в това модерно съоръжение в турнири и състезания от висок висок ранг?

Разбира се. Идеята не е просто да имаме хубаво спортно съоръжение, в което да се провежда едно състезание годишно. Идеята ни е в този басейн да тренират почти всички водни спортове, без водните скокове, защото дълбочината не позволява това. Но всякакви състезание по водна топка, плуване и синхронно плуване ще могат да се провеждат в новия комплекс.Дори за синхронното плуване сме в много напреднали разговори и очакваме този спрот да започне през 2018 год да се развива в Бургас.

Планирате ли заявка за участие в Балканиади или Европейски първенства?

Такива спортни форуми се предвиждат няколко години по-рано от датата на провеждането. В момента, когато имаме готово съоръжение, ще започнем разговори с българската федерация по плуване. Те иат предвид нашия басейн като опция. Първата година вероятно ще имаме държавно първенство и може би един международен турнир, а вече след това се надяваме с помощта на самата федерация да проведем в Бургас Европейско първенство.

В късната есен очаквам басейнът да се изпълни с трениращи отбори от Бургас.

автор: Красимир Калудов
Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...