култура 27 март 2017 2017-03-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEU5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--63a65939b897133cda5cb89db963fffb2ee454c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27260.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Звезди от Театъра на армията ще "стрелят по артиста" в Бургас

Цяла плеяда звезди от Театър Българска армия ще пристигне в Бургас, за да представи пиесата на А.Н. Островски „Стрелай по артиста”.

На морска сцена ще излязат Калин Врачански, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева – Нети, Владислав Виолинов, Яна Бобева, Александър Дойнов, Йордан Ръсин, Йордан Алексиев, Стойко Пеев, Радосвета Василева.

В търсене на нова роля двама провинциални артисти Щастливцев и Нещастливцев обикалят от град на град. В същото време далеч от простолюдието в големите си имения група богати и алчни персони делят гори за продан и хиляди рубли. 

Господарката на едното имение – Раиса Гурмижска (Антоанета Добрева – Нети), е властна скъперница, която е лудо влюбена в своя коняр, но наред с това е готова да погази всичко и всички за още няколко рубли в ковчежето си. Ненадейно обаче се оказва, че има някой, който пречи на плановете й. И това е нейният собствен племеник и наследник, който е един от артистите – в онова време това е „мръсна” професия, която буди отвращение у „висшата класа“.

Каймакът на обществото тогава много прилича на така познатите ни ВИП-ове днес – печелят много, говорят за благотворителност, но „Какво добро са направили наистина?“. Това е въпросът, който задава Нещастливцев в края на пиесата. Разочарован от реалността, в която се налага да живее, той избира нищетата и безпаричието, пред това да се продаде на нечисти помисли и мръсни сделки.

Комедията се преплита в трагедия, иронията преминава в сарказъм, а сълзите вече са изгубили силата си в животa на двамата провициални артисти. Калин Врачански и Георги Къркеланов са повече от добри партньори по пиеса, те си пасват идеално на сцената. 

Чаплиновите етюди, които двамата артисти изпълняват, подгонени ту от разярени куршуми, ту от собствената си глупост, карат публиката да избухне в смях. 

Всички образи се допълват идеално от сценичното пространство с един черен кон и безброй врати, които се отврят и затварят като в анимационен филм. Музиката е толкова точно подбрана, че към края вече си сигурен, че ще излезеш, пеейки си или подскачайки казачок. Да, постановката е три часа и, но си струва да отделите това време.

Пиесата гостува в Бургас по покана на Маруся Русева и нейното „Арт Ателие”. Премиерата ще се играе утре - 28 март, от 19:00 ч. в Държавната опера. Билети вече се продават на касите на Операта и НХК и Операта, както и на тел. 0894/898-098. Представлението е с антракт. 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...