региони 22 март 2017 2017-03-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalE5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2be75dc4d4300d3e2d964bb4db46fd34e0ff8a15/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27198.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Христина Славова: Тенденцията е - индивидуалният турист, организиращ почивката си онлайн

Христина Славова е член на Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара и управител на туроператорска агенция „Зефир 2000”, която е на пазара от 20 години. Пред „Бургаски репортер” тя направи прогноза за предстоящия летен сезон и очерта тенденциите, които се налагат на туристическия пазар по Черноморието. 

- Какви са предварителните Ви прогнози за предстоящия летен сезон? Ще се оправдаят ли надеждите на бизнеса за запазване нивата от миналата година и дори за тяхното покачване?
- Всички анализатори казват, че предстоящият сезон ще бъде успешен. Засега резервациите вървят добре. При хотелиерите запълняемостта е голяма, особено за месеците юли и август. Колегите от Летище – Бургас още договарят чартърните полети, затова на този етап не може да се направи по-пълна прогноза. 

- Увеличава ли се броят на индивидуалните туристи, или все още водещи са груповите посещения?
- Все повече стават индивидуални туристи, които благодарение на интернет платформите и маркетинга успяват да си запазват места в хотелите. Т.е сезонът се очаква добър за хотелиерите, но туроператорите изостават. Дигиталният потребител вече се свързва директно с хотела. Естествено големите туроператори, които организират туристическите пакети за Германия, Средна Европа и Англия, не страдат от това, но малките фирми ще изостават и тази година. От друга страна, те работят повече на местно ниво с продажбата на екскурзии, информационни турове и атракции. Такава е тенденцията от тук нататък – индивидуалният турист, организиращ почивката си онлайн. Затова бизнесът трябва да осъзнае, че е наложително да присъства в дигиталното пространство, за да бъде адекватен на съвременните тенденции, иначе няма как да бъде намерен. 

- До каква степен дигиталните услуги са застъпени в туристическия бизнес по Южното Черноморие? И какво се прави в момента в тази насока?
- Дигиталният свят е необятен и той навлиза все повече в туристическия бизнес. Затова усилията на Бургаската регионална туристическа камара са насочени към това да отсее най-добрите практики, за да ги предостави на бизнеса. Бургаският регион има изключително силно развит туризъм, но той трябва да се рекламира повече и да е по-близо до потребителите. Затова на форума, който организирахме за туристическия бранш, представихме една интересна 3D платформа, която на базата на разработени макети може да „развежда” туристите из интересните места и обекти. Благодарение на подобни дигитални разработки може да се направи реклама на даден обект и да се привлекат туристи. У нас това е все още нещо ново, но то се използва отдавна в световния маркетинг и туризма. 

- Можем ли вече да говорим за тенденция при резервациите в последната минута (т.нар. last minute записвания)?
- Да, има такава тенденция и тя се усеща все повече. Клиентът се влияе най-вече от цената, това е отправната точка. „last minute” офертите предлагат много по-ниски цени. Светът стана толкова динамичен, че хората могат да си позволят да си запазят нещо в последния момент и да заминат на пътуване. Преди време това се случваше по-трудно, защото отпуските се вземаха в точно определено време и всичко се плануваше по-отрано. Интересът към записванията в последната минута е добре за бизнеса, защото така се запълват местата, които са останали незаети.

- Според министъра на туризма бъдещето е в кратките уикенд почивки. Вие като туроператор усещате ли засилен интерес към този вид пътувания?
- Да, категорично. През последните две-три години все повече българи се интересуват от уикенд почивките. Хората предпочитат да отидат 3-4 пъти на море за по два дни, отколкото на една дълга почивка от 10 дена или две седмици, например. Това е възможно и благодарение на по-добрите транспортни връзки. С увеличените чартъри, такива почивки организират и все повече чуждестранни туристи. Тенденцията е нормална, тъй като хората се насищат бързо на това, което могат да видят на едно място, и предпочитат да отидат няколко пъти за кратко време на различни дестинации. 
 


Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...