икономика 19 март 2017 2017-03-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakU5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4ec58435d00cfb56d10a17d3cb1c2f76ac360cfb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27175.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Губернатор и министър търсиха начини за привличане на инвеститори в Бургаско

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и министърът на икономиката доц. д-р Теодор Седларски се срещнаха, за да обсъдят възможностите за привличане на инвестициите в региона.

Сред засегнатите теми беше още финансирането на икономическата зона „Равнец”, както и облекчаване режима за пребиваване на чуждестранни инвеститори.

В срещата се включиха също началникът на политическия кабинет на Министъра - Снежана Георгиева, и Антоанета Барес - Изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони“.

Според Чолаков, когато чуждестранен гражданин инвестира в закупуването на имот или в акции, той трябва да получава разрешение за пребиваване на територията на страната ни, тъй като това е един от начините да се стимулират външните вложения. 

Губернаторът поиска държавата да подпомогне развитието на икономическа зона "Равнец", както и да се дадат повече правомощия за Община Бургас за управлението на предоставения й терен. Чолаков подчерта, че 3 500 дка са изключително атрактивни и при добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. 

Индустриалната зона в "Равнец" е един от проектите, по които общинската и областна администрации няколко години вече работят активно. Процедурата по прехвърляне на собствеността на бившата авиобаза от държавата на Община Бургас беше едно от нещата, които Чолаков задейства веднага след встъпването си в длъжност. 

Реализацията на този проект е част от усилията за привличане на нови инвеститори в областта и за повишаване на икономическите показатели. Бившото военно летище е изключително подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация на пистите са предпоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за вдигане прага на ДДС. Коментирано беше още въвеждането на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса, например отмяна задължението за публикуване на годишен финансов отчет в Търговския регистър. Чолаков за пореден път призова за повече усилия в посока въвеждане на електронното управление в страната, което да облекчи гражданите като даде възможност на институциите да изискват информация по служебен път. По този начин ще се пести време и средства на бизнеса, ще се осигури по-благоприятна среда за работа и ще се минимизират лошите практики.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...