различно 19 март 2017 2017-03-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDg5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1a72b041ad5d01d095384a9368c4aef98ca10f68/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27173.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Игрите и играчките на бургазлии от миналия век

Някога в Бургас... Така започва всяка приказката за миналото на морския град. Как и с какво са играели някога нашите баби и дядовци? 
През миналия век спокойствието на улиците е било щастие за децата. Там играели ежедневно до насита. За истинска кожена топка с плондер в ония далечни години момчетата не можели и да мечтаят, но тогава на помощ идвала изобретателността. Шиели си топка от парцали. Тя издържала 5-6 игри и после правели нова. По цял ден тичали след нея на поляната пред казармите.

импровизиран футболен мач през 1927 год
Играта на “билички” била любима, но трудно се събирали топчета от запушалките на лимонадени шишета. По- късно дошли стъклените топчета. Хвърчилата били също интересно занимание. Правели ги във форма на шестоъгълник или ромб с дълги опашки. Пускали ги край брега, където имало вятър.
Да притежаваш колело някога е било неосъществена мечта.Но да имаш домашен любимец е било задължително. Всеки избирал своето животинче котенце, куче, зайче. Много момчета отглеждали гълъби. Рибките в аквариум не били на мода, те се предпочитали в тиган.

Още много игри били любими на бургазлийчетата : ашици, дълго и късо магаре, стражари и апаши, жмичка, гоненица, каране на обръч, различни игри с ножове, палене на огньове и прескачаненето им. Малко или много децата са били запалени “колекционери”. Събирали  книги, които по това време били в черния списък: Карл Май, Едгар Уелс, Арсен Люпен, Слави Езеров, Казанова и т.н., прашки, марки, картички на артисти през 20-30 те  години, цигарени кутии. И разбира се много спорт. Морето ги  учело да стават добри плувции и гмуркачи, да ловят риба с направени от тях въдици. 
Момичетата споделяли някои общи игри с момчетата, но предпочитали да скачат на въже, да играят на дама или да разнасят своите кукли.

Всяко дете мечтаело да получи подарък играчка. И когато това станело било истинска голяма емоция! През 20-те 30-те години на миналия век нямало специализирани магазини за детски играчки в Бургас. Те се продавали в книжарницата на Иван Хрусанов.

Собственикът на книжарницата Иван Хрусанов бил вносител на детски играчки

Наред с изобилието на книжарски стоки : всякакъв вид тетрадки, блокчета, моливи, пастели, учебници, учебни пособия за всички класове на витрината в  магазина му  на ул. “Алексанровска” в Безистена, било монтирано електрическо влакче, което се движело за радост на малчуганите. Изобилие на всякакъв вид играчки автоматизирани, навиващи се с ключе самолетчета, автомобилчета, подскачащи жабчета, петлета били истинско изкушение. Свирещите пумпали и оловните войници били най-желани. За по- сръчните имало и сглобяеми играчки. Голямо разнообразие от спящи и говорещи кукли за момиченцата, а за по- малките богат избор на плюшени играчки. Много от детските артикули се доставяли от софийски фирми производители, но най-интересни били играчките внос от Нюрнберг- Германия.

Този метален моторист бил мечта за бургаските момчета


Поръчките пристигали в огромни каси от бял чам и се очаквали с трепет от децата. Дървените играчки били за предпочитане от родителите, защото издържали дълго и можело да се ползват от братчета и сестричета.
Сега децата не играят по улицата, тя е запълнена от автомобили. Стоят с часове в стаята пред своя компютър и участват във виртуални боеве и междузвездни войни. Игрите на открито изчезват. А и родителите непрекъснато упражняват своя контрол. Интелектуализацията на живота на детето измества фантазирането. Но всяко нещо с времето си!

автор: Соня Кехлибарева
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...