политика 22 дек. 2016 2016-12-22 2016-12-22

Burgas Reporter Ltd.

Депутатът Атанас Зафиров протестира срещу „подаряването” на плажни ивици

Да бъдат спрени всички разпоредителни сделки от кабинета в оставка – призова бургаският народен представител от БСП Атанас Зафиров. Повод за искането на депутата стана намерението на правителството да отдаде на концесия за 20 години едни от най-атрактивните плажни ивици по Южното Черноморие. Процедурата за трите плажа „Бургас-Северен”, къмпинг „Нестинарка” и „Обзор –Юг” вече започна, а същото предстои да се случи с ивиците „Свети Влас-Изток”, Нов плаж-Свети Влас”, „Поморе-Централен”, къмпинг „Оазис” и „Дюни –Юг”

Постановлението за концесионните процедури е с дата 10 ноември или малко след първия тур на президентските избори.
Апетитите към плаж "Бургас-северен" са огромни
Зафиров беше категоричен, че е абсурдно в последните часове от съществуването си правителство в оставка да взима решения от такова голямо обществено значение.

Депутатът поясни, че в парламентарната комисия за борба с корупцията на 2 декември е постъпил сигнал от наематели на търговски обекти на плаж „Бургас-Северен”, които са се оплакали, че върху тях е бил оказан натиск от приближени до новия „сигурен” концесионер на ивицата. На предприемачите е било поставено условие да платят авансово сума, ако искат да продължат да развиват дейността си. Атанас Зафиров и колегите му са изпратили сигнала до Районната дирекция за борба с организираната престъпност.

Народният представител изрази несъгласието си и с това, че при отварянето на офертите за първите три плажни ивици не са били допуснати представители на медиите. От правителството са се позовали на член 8 ал.6   от Закона за Черноморското крайбрежие, който задължава председателите на комисии да пазят тайна и да не изнасят материали в публичното пространство, в това число да не дават изявление пред медиите преди обнародване на решението в Държавен вестник. Интересно е, че покойният бургаски депутат Димчо Михалевски е настоявал този член да отпадне, но предложението му е било отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ по време на първия мандат на премиера Бойко Борисов.

Атанас Зафиров смята, че ако процедурите са извършат „на тъмно”,  те ще обслужат единствено интересите на приближени до управляващите и ще засегнат интересите на българските граждани и на милионите туристи по Черноморието.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...