различно 27 фев. 2017 2017-02-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2s4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9ebb1a35c697aa33e882cd54bbe0350938a660c0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26949.jpg

Burgas Reporter Ltd.

История за колелото и дядото, който не спираше да върти педалите, докато....

Представете си един наивник на средна възраст на брега на морето. Пък до него втори наивник на средна възраст. А може и двамата да са в напреднала възраст, но това няма значение,защото те са там на брега, пият кафе и гледат изгрева на слънцето. 

И то изгрява и тогова единият наивник казва  „ Ето ,на. Всичко хубаво идва от Изток, от Русия, ама вие десните евродебили  не го проумявате””

Другият го чумосва с ръка, дърпа от цигарата , пуска облак от дим и отвръща „ Може да идва от Изток, ама дори  и слънцето бърза да отиде на Запад, там където е най-хубаво, ама вие левите путинофили не го проумявате”

И се поскарват, тъй както го правят всеки ден от поне 30 години насам. После си броят стотинките и си плащат кафето.

А слънцето изгрява над Бургаския залив, понеделникът обещава да донесе 14 градуса максимални температури и това без никакъв дъжд, ветрове или други такива.

Да, очертава се хубав понеделник и бързам да ви пожелая традиционното „Нека е хубав денят ви”, но преди това ще ви помоля за  още нещо.

Представете си как по крайбрежната алея бавно, бавно преминава един много стар дядо, покачен върху много стар, дори древен велосипед.

Скоростта му е почти костенурска, но какво друго да очакваме от един старец и неговото старо колело.

Дядото върти бавно педалите и отстрани изглежда така, сякаш се влачи. Но пък се движи напред. Движи се.

Само че това, което ние не знаем е...пак си представете...

Представете си, че древният велосипед е генератор и старецът, който върти педалите произвежда ...добро. Докато върти педалите, създава добро и то се пръска чрез морския вятър към хората, които се нуждаят от него.

Но сделката е следната. Годините на стареца са много, трудно му е да върти педалите и затова доброто, което той създава и дарява, е малко.  Когато дядото стигне полянката в края на пътя, както казва Стивън Кинг, на колелото ще се качи млад мъж и ще започне да върти педалите бурно и силно и енергично и тогава доброто, което генераторът ражда, ще бъде повече и ще стигне до повече хора. Обаче старецът е длеч от този ден и засега разчитаме на него.

Но...една сутрин старецът идва на крайбрежната алея без колелото. Върви и се олюлява, устините му треперят, а очите му са пълни със сълзи. Някой е откраднал велосипеда , за да го предаде за старо желязо и с парите да си купи бира и кренвирши.

 Дядото няма как да върти педалите повече и не може да създава добро със своя древен генератор. Хората се чудят и не знаят...защо светът е станал толкова лош, а хората зли. Не знаят за колелото. Не знаят и за дядото....

Ееее, спокойно, бе. Дядото си беше там тази сутрин и си въртеше педалите на древния велосипед. 

А денят е прекрасен и хубав, подходящ за много неща...например за това някои хора да откраднат детска количка, инвалидна количка или велосипед или да ви обещаят двойно и тройно увеличение на пенсиите и заплатите. 

Автор: Красимир Калудов 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...