ориентири 25 фев. 2017 2017-02-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa004IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aa2a0d2ef1acfb2dbfa740d4e41b38fa80034796/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26941.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Магдалена Манолова: Дворовете на всички училища в к-с „Меден рудник” ще бъдат обновени

„Меден рудник” е не само най-големият комплекс в Бургас, но и един от най-бързо променящите се. Вече започна строителството на първата в града иновативна екологична детска градина. На финалната права е и проектът за разширяването на друго детско заведение. Какво още предстои да се случи в комплекса, разказа директорът на ЦАУ „Възраждане“ Магдалена Манолова пред „Бургаски репортер”.

-Г-жо Манолова, започна строителството на нова „зелена” детска градина в най-големия бургаски комплекс – „Меден рудник”, но ще успее ли тя да покрие напълно нуждите от места в детските заведения? Компексът се разраства постоянно и младите семейства с деца в него стават все повече.
- Да, така е, но наред с новата екологична детска градина, която вече се изгражда, почти приключва строителството на допълнителния корпус към ЦДГ „Чайка”. До момента там имаше само градински групи, но тъй като съществува сериозен „глад” за яслени групи, предстои да бъдат разкрити и такива. Засега се предвиждат три яслени и една допълнителна градинска група. Новият корпус ще посрещне първите деца още тази есен, през учебната 2017/2018 г.

- Освен детските градини обаче, нужда от обновяване имат и дворните пространства на училищата. Какво предстои в тази насока?
-  Абсолютно. Това вече се случва с двора на училище „Петко Росен”. Там стартира ремонтът. След приключването му, децата ще могат да спортуват в по-добри условия. Вече имаме наблюдения от това, което беше направено в ОУ „Елин Пелин”, и виждаме колко му се радват учениците. Всички училища поетапно си подготвят проекти за ремонти на дворните пространства. Сградите на училищата вече са реновирани с внедрени мерки за енергийна ефективност, но дворните пространства все още не са в добро състояние. Скоро това ще се промени.

- Постепенно се променя и обликът на целия комплекс. Наскоро беше облагородено едно от  междублоковите пространства в зона Б. Каква ще е следващата стъпка?
- Първото облагородено междублоково пространство беше отрито още миналата година. В момента се изпълняват още два подобни обекта в зона Б. Единият е в по-напреднал стадий, през пролетта предстои полагането на настилките и монтажът на съоръженията по детските площадки. Вчера бяхме на проверка на другия обект и ни увериха, че до два месеца ще приключат и там с грубия строеж. До края на годината к-с „Меден рудник” ще има още две напълно благоустроени зони, а предстои старта и на още една такава, която ще е в зона В.

- Често правите срещи с жители на комплекса, какви са основните искания на хората към Вас?
- Най-често хората искат благоустрояване на районите около домовете им, ремонт на улици и изграждане на детски площадки.

автор: Марина Костова


Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...