различно 17 фев. 2017 2017-02-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmc3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--60950a633cb51fefdaa6e5627864572496e5164e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26862.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Някои вещи от бита, за които трябва да благодарим на дамите

Борбата между половете е стара колкото света. И надали някога в този „двубой” ще бъде излъчен победител. А едва ли това е нужно. 

И силната, и нежната половина от човечеството имат своите предимства и заслуги. Жените обаче дълго време са били подценявани, а усилията им омаловажавани. Електронният портал obekti.bg е направил списък с някои от най-често използваните предмети в бита, които са били изобретени и патентовани от умни, предвидливи и амбициозни дами. Днес техните открития улесняват живота ни неимоверно, а дори не се замисляме и кога и как са били създадени. 

1. Хартиената торбичка

Американците се сдобиват с чисто нова хартиена торбичка, когато през 1868 г. работничката Маргарет Найт изобретила машина, която да прави квадратни торбички и с плоско дъно (Хартиените пликове първоначално приличали повече на пощенски пликове.) Мъж на име Чарлз Анан видял дизайна на Маргарет и се опитал пръв да патентова идеята. Найт обаче завела дело и спечелила правото да патентова своето изобретение през 1871 г..

2. Кевлар
Кевларът е лек и пет пъти по-силен от стоманата. Химичката Стефани Kуолек случайно изобретила кевлара, докато се опитвала да усъвършенства влакна за автомобилни гуми. Печели патент през 1966 г.

3. Кошчето за боклук с педал
Лилиан Гелбрет прави живота ни по-хубав с редица малки, но гениални изобретения. В началото на 1900-те, тя проектира рафтовете за хладилните врати, прави отварачката по-лесна за използване и внася ред в почистването с кофата за боклук с педал.

4. Автоматичната каишка
Стопанката на куче Мери Дилейни патентова първата автоматично прибираща се каишка през 1908 г. Прикрепена към яката, тя позволява да държим домашните любимци под контрол, но им дава известна свобода в придвижването.

5. Телескоп и лампа за подводница
Трудно е да бъде открита по-задълбочена информация за техния изобретател - Сара Мейтър. Знае се само, че са патентовани в далечната 1845 г.
 
 6. Невидимото стъкло
Катрин Блоджет, първата жена учен в компанията General Electric, открила начин за прехвърляне на тънки мономолекулярни покрития върху стъкло и метали през 1935 г. Резултатът: стъклото елиминира отблясъци и изкривявания. Това открие прави революция в производството на камери, микроскопи, очила и др.

7. Компютърът
Жените в компютърните науки намират модел за подражание в лицето на Грейс Хопър. През 1944 г., заедно с Хауърд Айкин проектира Харвардският компютър Марк I, който тежи пет тона и заема цяла стая. Хопър изобретява компилатор, който превръща писмения език в компютърен код и измисля термините "bug" и "debugging". През 1959 г., Хопър е част от екипа, разработил COBOL, един от първите съвременни езици за програмиране.

8. Монополи
Елизабет Mаги създава “Игра на наемодателя” с намерението да разпространи икономическата теория на Джордж - да научи играчите за несправедливостта при разграбването на земя, недостатъците на отдаване под наем, както и необходимостта от единен данък земя. Маги патентована бордовата игра през 1904 г. Близо 30 години по-късно, Чарлз Дароу изменя леко дизайна и я продава на Parker Brothers като Monopoly. Компанията е купила патента на Маги за оригиналната игра за 500 долара.

9. Чистачките
Водачите били скептично настроени, когато Мери Андерсън изобретила първите ръчни чистачки през 1903 г. Те смятали, че е по-безопасно да шофираш с предно стъкло, покрито с дъжд и сняг, отколкото да дръпнеш лост, който да ги изчисти. Кадилак първа ги включва във всеки свой автомобил, а другите фирми скоро я последвали.

10. Съдомиялната
Патентована през 1886 г., първата миялна машина работи с високо водно налягане, колело, бойлер, и решетка, подобна на този, на която оставяме чиниите да се сушат. Изобретателят – Джозефин Кокрейн -  никога не я използвала, но определено е направила живота по-лесен за нейните слугите си. 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...