икономика 11 фев. 2017 2017-02-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHM3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d4ae12adffa8b05916c4a7ebfe4565efbe82e3f8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26791.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Желю Стаков: Либерализирането на енергийния пазар носи ползи на потребителите

Бургаският експерт в сферата на енергетиката Желю Станков достигна до поста зам. министър в Министерството на енергетиката. Мандадът му съвпадна с знакови промени...началото на либерализацията на енергийния пазар, старт на програмата за безплатното саниране и откриването на независимата енергийна борса. С г-н Станков  разговаряхме за ефекта от всичи тези новости.

Разполагате ли с данни какви икономии при разхода на електричество през декември и януари са отчели онези жилищни сгради, които бяха санирани?

От съвместните анализи, които правихме с колегите от МРРБ и от сектор енергетика за първите завършени сгради, става ясно, че икономията може да достигне до 20%. Представете си с колко е била разтоварена енергийната система по време на пиковото потребление на 9 януари. Санирането наистина води до икономия за гражданите и щади енергийната система. Радостен съм, че в последните дни на 43 Народно събрание се отпусна още 1 млрд. лв. за саниране.

И в дните с пиково потребление ли е имало по-нисък разход на електроенергия?

Това имам предвид. Въпреки пиковото потребление системата е била по-малко натоварена именно от онези домакинства, които са в санирани сгради.

А мислите ли, че това ще бъде една добра реклама за програмата за саниране. Хората вече сами могат да си съставят мнение за смисъла и след тези студени зимни дни...

Рекламата е от самите граждани, които са се възползвали до момента от прогамата. Тази реклама върви от „уста на уста”. За краткото време, през което съм в Бургас, над десет души са ме запитали кога ще се сключват първите договори с онези, които са на изчакване. Сумата е осигурена, нека хората бъдат спокойни. Програмата продължава. Ще може да се изпълнява. 

Практическите резултати показаха безспорните предимства от санирането.. хората сами се убедиха. Знаете, че в началото имаше съмнения и стахове. Първите трудно бяха убедени. После хората видяха, убедиха се, че всичко е наред и сега продължават етажните собствености да попълват документацията и да се включват в програмата.

Предстои и пълното либерализиране на енергийния пазар. Какви ще се ползите за крайните потребители?

Преди години целият пазар беше под регуалция, към момента се либерализира пазарът за индустрията. Всеки потребител от този сектор може да си избира доставчик, като на страницата на ДКЕВР има над 40 търговци на територията на страната, които са капацитети в тази сфера. Действително икономията, която се реализира при някои клиенти, да речем от някои училища, например...чисто ценово е с 30% по-ниска цената заради това, че са избрали подходящ доставчик. Така че конкуренцията на пазара създава условия крайният клиент да получи по-добра цена. С реализирането и стартирането на независимата енергийна борса, която между другото в средата на седмицата реализира рекорд за близо 12 000 MGWh продадени и показа, че колкото по-прозрачно е търгувана енергията ,толкова по-добра е цената и. Либерализирането на пазара носи ползи на клиентите.

В някакъв момент тази либерализация ще засегне ли и битовите абонати? Домакинствата?

Естествено.  Това ще се случи по-плавно. Много внимателно трябва да видим кои са уязвимите потребители. Да се подходи внимателно към тях и да се изработи социален механизъм. Както имаше социални помощи за отопление, така да се помисли и за тези целеви групи. Помага ни Световната банка, чийто доклад получихме в последните дни. Символично докладът е предаден на служебния министър, макар че това правителство няма как да прави законодателни инициативи, но пък експертите могат да поработят по този процес.

А след евентуалното оттегляне на ЧЕЗ от българския пазар ще се появи ли вакум или вече има интерес към придобиване на активите на тази европейска компания у нас?

Знаете, че в енергетиката този вид дружества имат право да търгуват със собствените си активи така, както преценят. Помните, че EON продадоха своите активи на ЕнергоПро без да има някакви сътресения от това.  Тези дружества са на европейско ниво и внимателно преценят кога да продават и кога да придобиват активи. Сигурен съм, че сделката ще протече така, че гражданите няма да усетят никакви активи.

А знаков ли ще бъде евентуалният нов инвеститор?

Честно казано нямам така информация. Спекулира се около името на компанията, която проявява интерес, но докато няма нищо конкретно и няма сделка, всичко е само в рамките на спекулациите.

Много потребители се оплакват от цените на електроенергията...вие бихте ли ги посъветвали да помислят и върху това как потребяват преди да имат претенции за цените?

Не само бих ги съветвал. По време на изминалия мандат работих точно в тази насока. С колегите от Норвегия, където имаме добри партньорства, получихме в Министерството на енергетиката средства, с които в перспектива може да се проведе обучение на етажните собствености за санирането, как да консумират енергия така ,че да отговорят сметките на техните очаквания. В перспектива самата държава ще направи така, че да обучава гражданите. Трябва да създадем култура в българина как да потребява енергята. Това е нещо, което се плаща и затова трябва да се консумира разумно.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...